Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Platsutveckling

Fler och fler inser vikten av att utgå från platsen och dess historia när man skall planera för framtiden. Att lyfta fram platsens historia och engagera lokala aktörer har blivit ett framgångsrikt sätt att skapa engagemang som bidrar till platsens attraktivitet

Hur vi förvaltar och utvecklar våra gemensamma natur- och kulturvärden blir allt viktigare. De skapar hållbara och attraktiva platser och livsmiljöer som bygger identitet och ger positiva effekter i samhällsutvecklingen. Och tillsammans med ett rikt kulturliv är de viktiga pusselbitar för människors livskvalitet.

Vi erbjuder kommuner, företag, föreningar och organisationer stöd i arbetet med att utveckla sin plats. Vi kan hjälpa till med både metodstöd kring utvecklingsprocessen och expertkompetens om Västra Götalands natur- och kulturhistoria. 

Vi har under flera år utvecklat ett arbetssätt som stärker det lokala engagemanget och skapar kontaktytor både mot övriga aktörer i regionen och internationellt. 

Unika värden skapar unika möjligheter

Det krävs både kunskap och förståelse för att lyckas med hållbar platsutveckling men också en insikt om hur mekanismerna i modernt varumärkesbyggande fungerar. Det handlar om att både bevara och utveckla de unika historiska värdena och göra relevanta kopplingar mellan dåtid, nutid och framtid.

Att arbeta med natur- och kulturarvet som resurs och tillgång gör att en spännande tidsresa kan påbörjas och vars slutdestination faktiskt innebär att inte bara ta plats på kartan - utan faktiskt också i människors medvetande.

Vi har varit med och utvecklat:

  • Inredia i Tibro – den nya mötesplatsen för västsveriges möbelnäring där historien är en del av varumärket.
  • I Sjuhärad har vi initierat och stöttat nätverket för förläggargårdar som nu arbetar för att utveckla näringsverksamhet kopplat till denna spännande kulturhistoria.
  • Vi har varit med och skapat Vittene kulturled i Trollhättan - en tre kilometer lång kulturhistorisk vandringsled på platsen för Sveriges tredje största guldfynd genom tiderna
  • I Nossebro stödjer vi Retro-projektet där kommunen lyfter fram sin välbevarade 1900-talshistoria.
  • På Väderöarna har vi genom att lyfta fram platsens spännade sjöfartshistoria stärkt upplevelsen för besökarna. 

Vi kan:

  • Stärka en platsutveckling genom att lyfta fram natur- och kulturarv
  • Vara bollplank i utvecklingsprojekt
  • Arrangerar föreläsningar, seminarier och workshops
  • Hjälpa till att hitta finansiering för utvecklingsprojekt

Björn Ohlén

Utvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Eva Pettersson

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Karin Lundmark

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-06-11 15:05