Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vilken dag du vill! Arrangörsveckan 2022

Här hittar du filmade du tidigare filmade föreläsningar, panelsamtal och intervjuer som du kan se vilken dag du vill, om tiden inte räcker till under Arrangörsveckan. Välkommen att plocka ur den här lilla skattkistan, närhelst det passar dig.

Att skapa en plats jag vill bo på - arrangör på liten plats

Arrangörsveckan 2022 bjuder på premiär av en sprillans ny inpirationsfilm. Välkommen att inspireras av ett exempel på hur man kan arrangera kultur på en liten ort!

I filmen möter vi Eva Petrén, som är projektledare och en av många aktiva kulturarrangörer i den lilla byn Dals Rostock i Melleruds kommun. I intervjuform får du ta del av visioner för platsutvecklingen där, hur samhällets många föreningar och aktörer gått samman för att skapa en plats som de själva vill bo på, och andra vill besöka. Hur har de gjort? Vad bör man tänka på? Vad funkar?

Vi får också ta del av rent praktiska aspekter kring att öka kulturarrangerandet på en plats. Som vad ska man arrangera? Vilka lokaler kan man använda? Hur kan arrangörer samarbeta med andra verksamheter på platsen? Är det lätt att få info och stöd av kommunen? Hur löser man marknadsföring och information? Ger arrangemangen några inkomster? Och hur får man artister till en liten plats?

Filmen är 30 minuter lång.

Se filmen här

Hur bibehålla ideellt engagemang?

VAD: Inspelat panelsamtal

Den ideella kultursektorn är en förutsättning för att ett brett utbud av kulturaktiviteter ska kunna nå invånare i hela kommunen och regionen. Vilka är drivkrafterna, hur upprätthåller man lusten och hur motiverar man invånare att engagera sig ideellt? I den här filmen träffar vi tre personer som, utifrån olika aspekter har verkat, forskat och arbetat med förutsättningar för ideellt engagemang.

Samtalsdeltagare

Aron Schoug, doktorand i pedagogik vid Stockholms universitet.
Astrid Ekermo, kultursamordnare i Mölndals stad.
Per Hassling, ordförande i Kulturföreningen Smeden och spindeln samt Tollereds biograf.
Moderator för samtalet är Helén Liljedal, konsulent arrangörsutveckling på Förvaltningen för kulturutveckling.

Samtalet släpptes den 3 december 2021 och är en del av samtalsserien Publiken & Arrangören.

Inspirationskick för hållbara arrangemang

VAD: Inspelat panelsamtal

Som kulturarrangör blir dina beslut längs vägen en central del i hur klimatsmart arrangemanget blir. Vad är det för val man behöver göra för att minska miljöpåverkan? Hur ser en hållbar festival ut? Vad är utmaningarna och möjligheterna i gröna arrangemang? Vi lyfter på detta sätt metoder, möjligheter och perspektiv.

Samtalsdeltagare

Louise Lidén, Live Green
Thobias Johansson, Returkultur
Moderator: Ernesto Escobar, konsulent för arrangörsutveckling på Förvaltningen för kulturutveckling.

Samtalet släpptes 28 maj 2021 och är en del av samtalsserien Publiken & Arrangören.

Hej arrangör!

VAD: Kortfilm

Här är en film till er arrangörer, med tankar och tips om hur ni själva kan tänka när ni vill utveckla era arrangemang och era föreningar. Filmen är åtta minuter lång och innehåller konkreta utmaningar. Använd den gärna i kompetensutvecklingssyfte, se den själv och bli inspirerad eller se den tillsammans i föreningen.

Att skapa engagemang i ett digitalt arrangemang

VAD: Inspelat panelsamtal

I det här samtalet lade vi fokus på delaktighet i digitala arrangören - vad krävs för att engagera sin publik, moderera samtal och evenemang. Hur kan möten, seminarier eller festivaler göras mer interaktiva och få deltagarna att känna sig mer delaktiga? Hur paketerar man ett digitalt arrangemang?

Samtalsdeltagare

Julian Namroud och Eddie Yalman, projektledare på HipHop Revolution Festival
Susanne de Paulis, projektledare kommunikation och Försäljning för Medeltidsveckan på Gotland
Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland
Moderator: Ernesto Escobar, konsulent för arrangörsutveckling på Förvaltningen för Kulturutveckling

Samtalet livesändes den 26 mars 2021 och var en del av samtalsserien Publiken & Arrangören.

Utbildning som metod för ungas delaktighet

VAD: Filmat panelsamtal

Runt om i landet genomförs olika utbildningar för unga inom ledarskap, projekt och arrangörskap. Innehåll och koncept kan variera, men det övergripande syftet är att förstärka ungas möjligheter till delaktighet. Vi är många verksamheter som eftersträvar ungas delaktighet. Är utbildningar en bra metod? Vi har bjudit in tre gäster som har fleråriga erfarenheter av att skapa och driva utbildningar för unga. Vad krävs för att skapa ett bra utbildningsinnehåll? Vilka är svårigheterna? Vad har utbildningarna gett?

Samtalsdeltagare

Ari Amin, grundare av ”Streetgames” samt regional verksamhetschef på Changers hub.
Jörgen Ståhl, ungdomskonsulent på ungdomssatsningen ”Fängelset”.
Maria Larsson, producent på UNGA Musik i Syd och regional samordnare för KulturCrew Skåne.
Moderator: Ernesto Escobar, konsulent för arrangörsutveckling på Förvaltningen för Kulturutveckling.

Filmen släpptes 1 december 2021 och är en del av samtalsserien Publiken & Arrangören.

Botanisera mera!

Under Arrangörsveckans programsidor dag för dag har vi stoppat in tipslänkar och vidare läsning med sådant som vi tror kan intressera dig. Här har vi också samlat ihop allt det fördjupningsmaterialet på en sida. In och frossa, vilken dag du vill!

Senast uppdaterad: 2022-12-04 17:38