Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Episod 4: Hur bibehålla ideellt engagemang?

Den ideella kultursektorn är en förutsättning för att ett brett utbud av kulturaktiviteter ska kunna nå invånare i hela kommuner och regioner - de ideella timmar som kulturarrangörer lägger ner för att få till stånd kulturarrangemang utgör grunden för vårt offentliga kulturutbud och är med andra ord oumbärliga för en kommun. Under den här timmen kommer vi träffa tre personer som, utifrån olika aspekter har verkat, forskat och arbetat med förutsättningar för ideellt engagemang. Vilka är drivkrafterna, hur upprätthåller man lusten och hur motiverar man invånare att engagera sig ideellt?

Samtalet släpptes den 3 december 2021

Samtalsdeltagare  

Aron Schoug är doktorand i pedagogik vid Stockholms universitet. 
Aron forskar om ideellt engagemang och kom 2018 ut med den populärvetenskapliga boken "Motivera ideella". Genom föreläsningar och utveckling av utbildningsmaterial inom föreningslivet hjälper han föreningar att få fler att engagera sig mer. 

Astrid Ekermo är kultursamordnare i Mölndals stad.  
Astrid har gått från utövare till arrangör till byråkrat och har de senaste åren ägnat stor del av sin arbetstid till att förstå och förstärka den ideella sektorn. I dagsläget arbetar hon inom kommunal struktur med föreningsstöd och kulturutveckling i stort och smått. 

Per Hassling är ordförande i Kulturföreningen Smeden och spindeln samt Tollereds biograf. 
Per har arbetat ideellt inom biograf och kulturområdet lokalt i Tollered, Lerum, i 7 år. Innan dess var han medlem i Göteborgsavdelningen för Folkets bio.  Hans mantra är att människan mår bra av att arbeta ideellt 

Moderator

Moderator för samtalet är Helén Liljedal, konsulent arrangörsutveckling på Förvaltningen för kulturutveckling. 

Publiken & Arrangören

Samtalen Publiken & Arrangören rör olika teman inom arrangörskapet och förs med sakkunniga gäster som generöst delar med sig av sina erfarenheter. Med samtalen hoppas vi inspirera er arrangörer av alla slag genom att resonera kring frågeställningar och val som ni ställs inför i er roll. Här hittar du alla samtalen i serien.

Helén Liljedal

Konsulent Arrangörsutveckling
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-12-07 16:04