Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

RePublik

RePublik är Förvaltningen för kulturutvecklings centrum för publikutveckling. Vi arbetar med omvärldsbevakning, kunskapsdelning och fortbildning med syfte att utveckla kulturorganisationer utifrån ett publikperspektiv. Vi förmedlar det senaste inom publikutveckling och möjliggör kunskapsdelning. Vi finns till för alla offentliga konst- och kulturorganisationer i Sverige.

Vad vi gör

Vi arbetar med omvärldsbevakning, kunskapsdelning och fortbildning med syfte att utveckla kulturorganisationer utifrån ett publikperspektiv.

Vad menar vi med publikutveckling? Jo publikutveckling är allt som:

  • Fördjupar engagemanget
  • Breddar publiken – når fler människor inom samma segment som den befintliga publiken
  • Diversifierar publiken – når människor som skiljer sig från den befintliga publiken

Varje kulturorganisation måste hitta sitt eget sätt att arbeta med publikutveckling eftersom det inte är ett färdigt koncept, utan ett sätt att tänka.

Vår roll är att samla kunskap från publikutvecklingsområdet och göra den synlig och tillgänglig. Vi kan också föra samman människor och kunskap som behöver varandra.

Såhär gör vi

RePublik arbetar genom nätverk regionalt och nationellt, i Norden och i Europa. Vår föreläsningsserie Publiken i fokus är en branschöverskridande kunskapsarena för publikutveckling, för svenska konst- och kulturorganisationer. Vi arrangerar tre till fyra digitala föreläsningar per år. 

Läs mer om Publiken i fokus här, och anmäl dig till kommande webbinarier.

Vi samarbetar tätt med våra skandinaviska systerorganisationer: Norsk Publikumsutvikling, NPU, och Center för Konst och Interkultur, CKI. Tillsammans kan vi dela kunskap från tre länder.

Vi är associerad partner till Erasmus+-projektet CONNECT som är ett utbildningsprogram inom publikutveckling. CONNECT syftar till att främja samverkan mellan universitet, institutioner och företag inom kultursektorn i Europa.

Vi är en del av Audiences Europe Network, som utgör en viktig plattform för europeisk samverkan och för utvecklingsprojekt.

Produktioner

För oss har det varit viktigt att sätta publikutveckling i en svensk kontext och därför har vi tagit fram fördjupande material om området. Bland annat har vi gett ut magasinet Publiken och Kulturen och boken Publik – en antologi om konst, kultur och utveckling
I maj 2021 lanserade vi Guide i publikutveckling, ett praktiskt webbverktyg som ska stödja kulturorganisationer i arbetet med publikutveckling. Guide i publikutveckling hittar du här. 

Med jämna mellanrum arrangerar vi också konferenser och större seminarier, själva eller i samarbete med andra.

Vilka vi finns till för

Vi finns till för offentliga konst- och kulturorganisationer samt institutioner i hela Sverige. Vårt huvudfokus ligger på kulturlivets ledare eftersom varaktig utveckling kräver ett engagerat ledarskap. 

Bakgrund

RePublik har många motsvarigheter i andra länder, men fram till 2015 saknades en samlad svensk arena för att driva frågor om publik och vidgat deltagande i kulturlivet. RePublik bildades 2015 som en del av dåvarande Kultur i Väst, nu Förvaltningen för kulturutveckling, på uppdrag av Kulturrådet.

Guide i publikutveckling

Guide i publikutveckling är ett planeringsverktyg för kulturorganisationer som vill arbeta med publikutveckling. Här hittar du praktiska råd, framgångsfaktorer, fallstudier och intervjuer. Du kan använda guiden för att bygga upp en publikutvecklingsplan för hela organisationen, för en specifik gren inom verksamheten eller för enstaka evenemang – använd de delar som passar er. Guiden är den första i sitt slag på svenska och är framtagen tillsammans med publikutvecklingsexperten Heather Maitland.

Föreläsningsserien Publiken i fokus

Vår föreläsningsserie Publiken i fokus är en branschöverskridande kunskapsarena för publikutveckling, för svenska konst- och kulturorganisationer. Vi arrangerar tre till fyra digitala föreläsningar per år.

PUBLIK – en antologi om konst, kultur och utveckling

Vi har bjudit in tretton skribenter, både nationella och internationella, och bett dem dela med sig av sina funderingar, erfarenheter, kunskaper och synpunkter på det omstridda begreppet Publikutveckling.

Utgiven år: 2018
Finns att beställa i tryckt format.

PUBLIK som pdf

Johanna Hagerius

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

About RePublik - in English

RePublik - Audiences Sweden - is a centre for audience development and engagement. We promote increased and widened participation in the public culture sector and support the development of diverse and audience centered culture organisations. Learn more about us in English.


Senast uppdaterad: 2023-02-24 15:33