Föreläsningsserien Publiken i fokus
Våra webbinarier är en branschöverskridande kunskapsarena för publikutveckling, för svenska konst- och kulturorganisationer.
Vi arrangerar tre till fyra digitala träffar per år. Vi bjuder in svenska och internationella publikutvecklare som berättar om sitt arbete. Webbinarierna är till för dig som arbetar med publikutveckling på olika sätt - institutionschefer, kommunikationschefer, marknadsförare, producenter och programläggare.
Det är kostnadsfritt att delta och anmälan görs här på webben efter hand som träffarna närmar sig.
Alla webbinarier läggs även ut i god tid i vårt kalendarium för Fortbildningar och evenemang, som du hittar här.
Vill du få en inbjudan skickad till dig när ett webbinarium är på gång? Mejla oss så lägger vi till dig på utskickslistan: johanna.hagerius@vgregion.se
Våra webbinarier 2023
Under 2023 gästas vi, som alltid, av experter som generöst delar med sig av sina olika teorier och erfarenheter av publikutveckling. Välkommen att läsa mer om webbinarierna och dess föreläsare här nedanför.
Ytterligare ett webbinarium planeras till slutet av 2023. Vi kommer att uppdatera denna sida efter hand.
21/9: How to meet people’s needs and create value in culture institutions, med John H. Falk

Möt John H. Falk, grundare av Institute for Learning Innovation och Emeritus Sea Grant Professor of Free-Choice Learning vid Oregon State University. Han är ledande expert på "inlärning av fritt val", alltså lärande styrt av en persons behov och intressen.
Framträdande i alla hans böcker är fokus på besökarna och hur besökarens välbefinnande, motivation, behov och intressen driver både själva besöken och det värde besökaren får av sina upplevelser. Hans nuvarande forskning fokuserar på denna senare fråga, och bedömer det välbefinnande relaterade värde som genereras – både för användare och för institutioner – när man tar del av kultur.
Mer om John H. Falk
Hans senaste bok heter The Value of Museums: Enhancing Societal Well-Being och den kan du spana in här.
21 september 2023 kl. 16.00-17.15 (den sena tiden beror på tidsskillnaden mellan Sverige och USA)
Plats: Online
Anmälan öppnar en månad innan.
Föreläsningen ges på engelska.
12/5: Publikarbetet tar nya grepp på Göteborgs Konstmuseum, med Med Patrik Steorn och Niels Righolt

Genom en ACED process (Audience Centred Experience Design) har Göteborgs Konstmuseum börjat strukturera publikarbetet på ett nytt sätt och med nya verktyg för att förankra och bredda utställningarna och arrangemangen hos besökarna.
Museichef Patrik Steorn och Niels Righolt från CKI (Center for Kunst & Interkultur) berättar om arbetet och valen fram mot öppningen av Lee Bul utställningen i sommar.
Om ACED
Audience Centered Experience Design (ACED) är en interaktiv designprocess som vägleder arbetet med organisationen såväl som med publiken. Den är framtagen för att hjälpa konst- och kulturorganisationer att skapa upplevelser med och för publiken. Fokus ligger på vad som krävs för att skapa en långsiktig och hållbar relation.
12 maj 2023 kl. 10.00-11.30
Plats: Online
5/4: Friends or Strangers: practical ways of developing different audiences, med Heather Maitland

Past audiences know us, say they like what we do but don’t come back. New audiences often don’t even know we exist. So, how can we choose the right strategies to grow audiences with such different experiences and needs?
Heather will explore very recent case studies from cultural organisations in Ireland to see what we can learn.
Om Heather Maitland
Heather är en av förgrundsgestalterna inom publikutveckling. Hon är konsult, författare och knuten till University of Warwick. Med gedigen och mångårig bakgrund inom fältet och med stor kunskap om publikforskning och marknadsföring har hon arbetat med konst- och kulturorganisationer runt om i Europa.
Tillsammans med oss har Heather arbetat fram Guide i publikutveckling som detta webbinarium bygger på.
5 april 2023 kl. 10.00-12.00
Plats: Online
Webbinarier 2022

Under 2022 gav vi tre webbinarier på mycket varierande teman. Här ser du vilka.
Programmet är det viktigaste verktyget för att nå nya målgrupper | Ingrid Handeland
Publikutveckling handlar om att ha en vision, utgå från uppdraget, och göra en gedigen och kunskapsbaserad plan för att lyckas nå de som är intresserade av oss men av olika anledningar inte får till det och där är programmet ett viktigt verktyg för att skapa relevans.
Ingrid Handeland är direktör på Norsk Publikum från Norge och har över 25 års erfarenhet från konst, kultur och publikforskning. Hon har arbetat som informationschef, producent och rådgivare på olika konst- och kulturinstitutioner. Ingrid var informations- och kommunikationschef på Nationalteatern i Oslo i 10 år. Idag arbetar hon främst med kartläggning och förståelse av publikens beteende och publikutveckling vid norska konst- och kulturinstitutioner.
Revisioning Relevance | Nina Simon
Nina Simon är från USA och har beskrivits som en “museum visionary” av Smithsonian Magazine för hennes samhällsengagerade inställning till design. Hon är kulturchef, författare och förespråkare för mer inkluderande och relevanta kultur- och offentliga organisationer.
Nina är grundare av OF/BY/FOR ALL, en global ideell organisation som skapar digitala verktyg för att hjälpa kulturorganisationer att bli mer inkluderande, relevanta och hållbara. OF/BY/FOR ALL Change Network omfattar över 100 museer, bibliotek, parker, teatrar och samhällsorganisationer runt om i världen. Innan hon grundade OF/BY/FOR ALL var Nina chef för Santa Cruz Museum of Art & History. Nina är en stark förespråkare för samverkan mellan samhälle och lokala kulturinstitutioner och hur ett aktivt arbete med att involvera och engagera medborgarna gör skillnad.
Hon är bästsäljande författare till The Participatory Museum (2010) och The Art of Relevance (2016).
Föreläsningen spelades in och du kan se den här på vår hemsida.
Morning fika: Running a wellbeing themed Takeover Day | Alison Bowyer och Laura Bedford
Laura Bedford är programchef på Kids in Museum. Hon har arbetat med museer i över 20 år och är övertygad om att museer kan förändra liv och har själv sett vilken inverkan kultur kan ha för en publik i alla åldrar. Alison Bowyer har arbetat i den brittiska kultursektorn i över 15 år är vd på Kids in Museums. Alison har ett långvarigt intresse för museer och hur människor engagerar sig i kultur.
Kids in Museum startade 2003 och arbetar med att stödja konst- och kulturorganisationer och kulturarv över hela Storbritannien där barn och ungas aktiva engagemang har blivit centralt för många organisationer.