Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Konsert: Libe monstren

omslag till Anna Margolins bok Detta är natten

I december 2019 sattes en konsert på jiddisch upp, med tonsatta dikter av Anna Margolin ur hennes diktsamling Detta är natten. Här kan du se ett sammandrag av konserten som fick titeln Libe monstren.

Jiddisch är ett av Sveriges minoritetsspråk och här lyfts det fram i konserten Libe monstren, älskade monster, i en musikalisk förankring som en hyllning till detta nutida, levande språk.

För snart hundra år sedan skrev den New York-baserade poeten Anna Margolin modernistiska dikter på just jiddisch. År 2018 lanserades dessa i en ny utgåva, Detta är natten, där dikterna finns med på både originalspråket jiddisch och med svensk översättning parallellt.

Libe monstren har tagit fasta vid jiddisch och klezmer, två länkade begrepp med ett fast perspektiv och en till synes given form, men vad händer då när man låter dessa dikter tonsättas till nyskriven musik i ett utmanande samspel?

Det blev ett möte mellan Anna Margolins dikter och en klangbotten färgad av noise, röst och ljudexperiment skapad av Klara Andersson (Fågelle), Henryk Lipp och Timo Nieminen.

Konserten Libe monstren gjordes  i samarbete med Centrum för kritiska kulturarvsstudier, forskningsklustret Kulturarv och hälsa, vid Göteborgs universitet.

Senast uppdaterad: 2021-01-27 16:19