Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kulturdriven platsutveckling – kulturpolitiskt seminarium från Folk och Kultur 2022

Potentialen för samverkan mellan kulturaktörer och platsens övriga näringsliv är ofta stort men sker inte alltid. Varför? Kan ett fritt kulturliv också ha en instrumentell roll? Kan man ha det samtidigt? Dessa frågor vill lyfter vi här tillsammans med tre av de kommuner i Västra Götaland som har starka kulturkluster.

All platsutveckling utgår från platsens unika kultur men på vissa platser med många kulturaktörer fungerar de som katalysator för utveckling och laddar om platsen med ny mening och identitet. I Västra Götalandsregionen har kulturens roll i regional utveckling alltid varit stark och samverkan mellan Kultur- och Regionsutvecklingsnämnd har skett inom bland annat gemensamma satsningar på platsutveckling. Förvaltningen för kulturutveckling har fungerat som processtöd och byggt upp en stor erfarenhet kring kulturens roll i platsers utveckling.

Medverkande

AnnaSara Perslow - styrelseordförande för Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling

Carl Forsberg - kultursekreterare i Sotenäs kommun

Conny Brännberg - ordförande för Västra Götalandsregionens kulturnämnd

Liselotte Fröjd - kommunstyrelsens ordförande i Tanum Susanne Andersson - kommunstyrelsens ordförande i Götene kommun

Ylva Gustafsson - regionutvecklare på koncernavdelningen kultur, Västra Götalandsregionen

Björn Ohlén - utvecklare på Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling


Senast uppdaterad: 2023-03-27 17:24