Om platsutveckling
Platsutveckling är ett sätt att arbeta med regional utveckling som utgår från en mindre plats. Den bygger på långsiktig samverkan mellan näringsliv, civilsamhälle och offentliga aktörer. Vilka frågor platserna arbetar varierar men ofta rör det service, attraktivitet, besöksnäring eller näringsutveckling.
En attraktiv livsmiljö med fungerande lokal service är en förutsättning för ett gott liv oavsett var man bor i Västra Götaland. Att stärka platser är en viktig del av den regionala utvecklingen och ett område som lyfts fram i den regionala utvecklingsstrategin (RUS).
En långsiktig och hållbar platsutveckling kräver bred samverkan mellan aktörer på platsen. En förutsättning är också att de regionala stödfunktionerna samordnas utifrån det specifika behovet.
Därför samverkar Näringslivsenheten, Koncernavdelning Kultur och Förvaltningen för Kulturutveckling för att samordna VGR:s olika stöd och kompetenser till olika platser.
I denna film (framtagen med stöd av Tillväxtverket genom Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling) får du en bild av vad vi menar med platsutveckling, vad den kan leda till och hur den kan gå till.
Västra Götalandsregionen har under många år gjort en rad satsningar på platsutveckling med stöd från bland annat Tillväxtverket. Vi har varit med i att ta fram ett arbetssätt för BID (Business Improvement District) på landsbygden och finansierat flera förstudier. Vi har även haft särskilda satsningar på kulturaktörers roll i platsers utveckling genom stöd till flera Kultursystem.