Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Plats att leva - en lokal utveckling är förutsättningen för en regional utveckling

Välkommen till en konferens om hur vi gemensamt kan skapa livaktiga och vackra platser i hela Västra Götaland. Du kommer att få ta del av erfarenheter och forskning kring hur invånare och samhällsaktörer kan kroka arm och organisera sig över sektorsgränser. Konferensen riktar sig till dig som vill stärka platsers utveckling oavsett om du verkar lokalt, regionalt eller nationellt.

Västra Götaland brottas liksom övriga Sverige med en ojämlik geografisk utveckling där gles- och landsbygder hamnar i bakvattnet och kommunerna tvingas koncentrera resurserna till centralorten. För att värna den egna platsens utveckling tar invånarna ofta initiativ till lokal organisering och platsutveckling. Det bubblar av utvecklingskraft på många platser och vissa orter lyckas bryta ett negativt mönster.

Västra Götalandsregionen har som ambition att utveckla verktyg för platsutveckling som tar tillvara och stärker de värden och de krafter som finns lokalt. Samtidigt behöver vi tillsammans med kommuner och statliga myndigheter hitta arbetssätt för hur offentliga aktörer kan stödja och bidra till den lokala utvecklingen.  Hur kan vi skapa hållbarhet genom samverkan mellan civilsamhälle, näringsliv och kommun?

Vem är konferensen till för?

  • Kommunala tjänstepersoner inom samhällsbyggnad, kultur, turism och näringsliv 
  • Kommunalförbund 
  • Kultur- och samhällsföreningar 
  • Myndigheter och organisationer  

Information och anmälan

Torsdag 20 april kl. 9.00 – 15.30 

Plats: Scandic Crown i Göteborg

Adressen är Polhemsplatsen 3. 
Information om lokalens tillgänglighet hittar du här (Tillgänglighetsdatabasen). 

Anmälan 

Anmäl dig senast 11 april.  

Konferensen är kostnadsfri. Om du inte avanmäler dig i god tid eller uteblir utan giltigt skäl debiteras 500 kr. 

Program

Här hittar du hela konferensprogrammet.

En arrangör berättar om konferensen

Caroline Bergmann på Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling är en av konferensens arrangörer. Vi har ställt henne fem frågor inför konferensen.

Varför ska man komma till den här konferensen? 

- Därför att man kommer att få en hel parad av inspiration, högaktuella exempel och framtidsspaningar! Lokal organisering är aktuellt på många plan och är du nyfiken på möjligheterna kommer du att få många olika ingångar till platsutveckling under den här dagen. Allt ifrån berättelser från orter som organiserat sig till verktyg för hur man kan arbeta och vilket stöd som finns att få.    

Välkommen att läsa hela intervjun här.

En arrangör berättar om konferensen

Lisa Lundin på Näringsliv och Innovation på Västra Götalandsregionen är en av konferensens arrangörer. Vi har ställt henne fem frågor inför konferensen.

Varför ska man komma till den här konferensen? 

- De som arbetar med lokal organisering, som näringslivsutvecklare eller i någon annan roll, sitter ofta ganska ensamma med ett stort och komplext uppdrag. Med den här konferensen tror och hoppas vi kunna underlätta deras arbete. På konferensen kommer man att få till sig praktiska exempel och beprövade metoder och man kan knyta kontakter, hitta ett sammanhang och stärkas i sin roll. Och kanske få lite insikter kring vilka värden som kan finnas lokalt och hur de kan lyftas.

Välkommen att läsa hela intervjun här.

Kontakt

Eva Pettersson

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Caroline Bergmann

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-03-23 11:25