Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Omgiven av gränsgångare

Rapporten Omgiven av gränsgångare. Framväxten av nya samverkansroller i offentlig sektor redogör för att behovet av samverkan och samordning inom offentlig sektor tycks öka. De nya roller som växer fram mellan administrativa eller organisatoriska gränser kallar rapportförfattaren för gränsgångare. Exempelvis nämns att behovet av gränsgångare tycks stort när det handlar om produktion av kvalitativ välfärd.

Vi på kultur och samhällsutveckling tycker oss se att kulturens representanter har, eller behöver ha en gränsgångarroll - det vill säga kunna överbrygga förvaltningsgränser - inte minst om man väljer att se kultur som en del av den kvalitativa välfärden som rapporten nämner. Kulturens värde är svår att få syn på om den behandlas som en enskild verksamhet avgränsad från andra områden inom välfärden och i människors liv, därför talar man ibland om kultur som “jästen i degen”. Med det avses att kulturen är en kvalitetsfaktor som får andra områden att utvecklas och inte minst som får människor på individnivå att utvecklas. Det är denna “faktor K” som kulturens gränsgångare behöver förankra eller säkra.

Introduktionsfilm Gränsgångare:

Gränsgångare_Kulturting.mp4 from VGR Kulturutveckling on Vimeo.

Läs mer om gränsgångarna i rapporten från Innovationsplattform Borås.

LÄS RAPPORTEN

Här kan du även se ett längre samtal om Gränsgångare från årets Kulturting.


Senast uppdaterad: 2021-11-11 13:46