Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Fallstudier

Landskapsobservatorium Västra Götaland samverkar med tre pågående arbeten som alla har det gemensamt att arbeta med landskapsövergripande frågor. Det är tre olika processer med olika uppbyggnad och arbetssätt. Just olikheterna är det som gör att vi kan dela erfarenheter mellan varandra.

LAB190 är en samverkan mellan fyra kommuner, ett kommunalförbund och en regional förvaltning som byggt upp en fungerande organisation och formulerat tydliga utvecklingsplaner för området utmed väg 190.

Dalslands Katalysatorgrupp (DKG) har varit mycket framgångsrika i arbetet med markägare och lokal förankring. DKG består av deltagare från Dalslands miljö och energiförbund samt olika myndigheter, organisationer och företagare som har lokalt engagemang i Dalsland. Gruppen har som långsiktigt mål att bidra till hållbar markanvändning och en positiv landsbygdsutveckling i Dalsland. Markägaren, fastigheten och dess betydelse för samhället och landskapet är en viktig utgångspunkt för arbetet. I Dalsland utgör ängs- och betesmarkerna en betydande del av den biologiska mångfalden och därför har DKG extra fokus på dessa marker.

Platåbergens Geopark blev år 2020 Sveriges första Unescocertifierade Geopark och har varit mycket skickliga i att mobilisera två kommunalförbund, nio kommuner samt samverkan med Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen kring en gemensam målbild. Läs mer om Platåbergens Geopark.

Dessa fallstudier utgör en viktig del av landskapsobservatoriets arbetssätt. Vi behöver samverka på olika sätt med olika aktörer och har mycket att lära från andra pågående processer. Det finns givetvis fler föredömliga arbeten i Västra Götaland men dessa tre är de vi valt att börja med.


Senast uppdaterad: 2023-02-23 14:35