Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Stöd och stipendier

Här samlar vi information om aktuella utlysningar från förvaltningen. Vi berättar också om de former av stöd och stipendier som Västra Götalandsregionen i stort erbjuder. Vi har även börjat bygga upp en tipsbank om vilka andra aktörer man kan söka sig till för att få till exempel projektmedel eller bidrag. Givetvis har vi också ett stort fokus på stöden som finns med anledning av pandemin.

 

Aktuella utlysningar

  • Förvaltningen för kulturutveckling ger slöjdare plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett två veckor långt slöjdresidens i Rydal, i samarbete med Föreningen Internationellt Vävcenter. Residenset har temat ”Väv med lin” och är en möjlighet för dig som vill få ro att utveckla ditt slöjdande i ett nytt sammanhang och möta andra som skapar. Residenset har plats för en deltagare. Den som blir antagen får boende, resa, ett arvode på 16 000 kronor, material och plats i vävateljé under residensperioden. Sök senast 7 juni.

  • Förvaltningen för kulturutveckling och KulturUngdom ger slöjdare mellan 20 och 35 år plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett slöjdresidens på Slöjdpark Kviberg i Göteborg. Residenset har temat ”Skogsklok – unga vuxna edition” och är en möjlighet för dig som vill få ro att utveckla ditt slöjdande i ett nytt sammanhang och möta andra som skapar. Residenset sker under en vecka i augusti och har plats för tre deltagare. De antagna får boende, resa och ett arbetsstipendium på 7 000 kronor. Sök senast 7 juni.

  • Nu kan du som är verksam inom cirkusområdet i Västra Götaland söka våra två cirkusresidens. Residenset ”Spawn” har tema barn och unga, och sker i slutet av augusti i den nybyggda Cirkuskvarnen strax utanför Uddevalla. Det andra residenset “Hidden figures” fokuserar på kvinnor och kvinnohistoria, och sker i början av september, i samband med Nycirkusfestival Rydal i Marks kommun. Du kan söka ett av residensen eller båda. Sista ansökningsdag 6 juni.

  • Sök bidrag till innovativ evenemangsform. Är du en ideell arrangör som vill utveckla formen för dina arrangemang? Upplever du att det finns behov av nyskapande? Nu kan du söka upp till 25 000 kr för att utveckla ett nytt sätt att arrangera kulturevenemang. Sista ansökningsdag är 28 maj 2021.

  • Varje år delar FilmCloud ut projektstöd i form av stipendie på 25 000 kr till kortfilm eller dokumentär. Kan sökas två gånger under 2021.

  • Under 2021 finns det, inom ramen för det regionala arrangörsstödet, särskilda medel avsatta för att främja barn-och ungdomskultur. Genom stödet, som kan sökas av regionens kommuner, vill vi främja initiativ och utvecklingsidéer med utgångspunkt i kommunernas egna behov i ett barnrättsarbete.

  • När pandemin bröt ut startade vi Helpdesk kulturstöd. Det var uppenbart från start att kultursektorn och besöksnäringen skulle drabbas hårt, även om vi då inte kunde se hur hårt.

 

Regionala stödformer

Västra Götalandsregionen genomför i praktiken sin kulturpolitik genom att ge skriftliga uppdrag och ekonomiska bidrag till regionala institutioner, organisationer och stöd till det fria kulturlivet. Man ger också ut stipendier och möjligheter till internationellt utbyte för konstnärer och kulturarbetare i regionen.

Helpdesk för kulturstöd

Med anledning av pandemin driver vi en helpdesk för aktörer inom kultur, kulturarv och naturarv. Behöver du ett bollplank, vägledning om var du kan söka stöd, eller råd om hur du kan gå vidare? Kontakta oss!

Covid 19-pandemin

Läs mer om vilka insatser vi gör för att stötta kulturlivet och natur- och kulturarvets aktörer med anledning av den pågående pandemin.
Senast uppdaterad: 2020-10-06 14:01