Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

AIR Litteratur Västra Götaland utlyser vistelsestipendier

Är du verksam som författare eller översättare? Behöver du tillgång till ett eget rum? Söker du arbetsro och ny inspiration? Nu kan du söka en månads vistelsestipendium under 2021, inom ramen för AIR Litteratur Västra Götaland. Sök senast 15 april.

Vistelsestipendiet innebär en månads fritt boende och tillgång till arbetslokal. Stipendiesumman är på 20 000 SEK. I vistelsestipendierna där värdplatsen är ett bibliotek ingår dessutom ett författararvode på 7 500 SEK för ett offentligt framträdande som arrangeras under vistelsen, i samråd med värden.

Sammanlagt utlyser vi elva vistelsestipendier under 2021, på sex platser i Västra Götalandsregionen.

Platser och tidsperioder

I din ansökan anger du vilken plats och månad du söker, i första, andra och tredje hand.

  • Borås stadsbibliotek erbjuder boende i en centralt belägen lägenhet och en arbetslokal i anslutning till biblioteket som finns i Kulturhuset. Månad: juni
  • Skara Gamla bibliotek erbjuder boende i Herrtorps Qvarn eller i centrala Skara. Arbetslokal finns i det gamla biblioteket beläget i centrala Skara. Månad: september
  • Skövde stadsbibliotek erbjuder boende och arbetslokal i en ateljélägenhet i centrala staden, nära biblioteket som finns i Kulturhuset. Månad: juli
  • Tanums huvudbibliotek erbjuder boende och arbetslokal på KKV Bohuslän i Gerlesborg. Månad: oktober
  • Åmåls folkbibliotek erbjuder boende på ett centralt beläget Bed & Breakfast, samt arbetslokal i det Nordiska Litteraturhuset i Åmål. Månad: oktober
  • Villa Martinson i Jonsered erbjuder boende och arbetslokal i en av villans fem lägenheter. Månad: juli, augusti, september, oktober, november, december (en plats per månad)

Ansökan

Vi tar emot ansökningar från litterärt verksamma personer, till exempel författare och översättare, från hela världen. Du söker, senast den 15 april, via digitalt formulär som du hittar här...

Urval

Urvalet av stipendiater sker i samråd med referensgruppen på Förvaltningen för kulturutveckling samt representant från värdplatsen.

Detta ingår i vistelsestipendiet

Förvaltningen för kulturutveckling betalar ut en stipendiesumma (20 000 SEK) till de författare som antas. Vi betalar också ut ett arvode (7 500 SEK) till de författare som gör ett offentligt framträdande under sin stipendievistelse, och ersätter värdplatsen för hyreskostnaden.

Värden hittar lämpligt boende och arbetslokal, utser en kontaktperson och introducerar gästande författare på platsen. Värden, om den är ett bibliotek, arrangerar också, i samråd med författaren, minst ett offentligt framträdande (workshop, samtal, cirkel, seminarium) under vistelsen.

Efter avslutad vistelse ska både den gästande författaren och värden lämna in var sin kort rapport över vistelsen, där de berättar om arbetet, vilken typ av publikt evenemang som arrangerats, hur många som deltagit etcetera.

Om AIR Litteratur Västra Götaland

AIR Litteratur Västra Götaland är ett residensprogram som drivs av Förvaltningen för kulturutveckling. Det vänder sig till författare och översättare från hela världen. Målet är att ge plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda residens på flera platser i Västra Götalandsregionen. Residensen sker genom vistelsestipendier och fokuserar på konstnärligt undersökande arbete och ger möjlighet till inspiration och fördjupning. Vistelsen ska också vara förankrad i platsens förutsättningar och värdplatsens önskemål.

Utlysningarna för våra vistelsestipendier 2021 sker i samarbete med Villa Martinson i Jonsered, Borås stadsbibliotek, Skara gamla bibliotek, Skövde bibliotek, Tanums bibliotek och Åmåls folkbibliotek. Vistelsen på Villa Martinson sker inom ramen för delprojektet AIR Litteratur vistelsestipendium. Vistelser på övriga fem platser sker inom ramen för AIR Litteratur Bibliotek, ett delprojekt i samarbete med regionens bibliotek.

Kontakt

Vid frågor kontakta:

Johanna Lindström, koordinator för litterärt residensprogram och fristäder i Västra Götaland
johanna.lindstrom@vgregion.se
076-324 27 71

Information in English

AIR Litteratur Västra Götaland announces literary residency grants

Senast uppdaterad: 2021-04-16 12:32