Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sök vårt slöjdresidens: Väv med lin i Rydal

Ett collage på två bilder på lin i närbild och en brun vävstol i mitten.

Förvaltningen för kulturutveckling ger slöjdare plats och tid till konstnärlig utveckling genom att erbjuda ett två veckor långt slöjdresidens i Rydal, i samarbete med Föreningen Internationellt Vävcenter. Residenset har temat ”Väv med lin” och är en möjlighet för dig som vill få ro att utveckla ditt slöjdande i ett nytt sammanhang och möta andra som skapar. Residenset har plats för en deltagare. Den som blir antagen får boende, resa, ett arvode på 16 000 kronor, material och plats i vävateljé under residensperioden. Sök senast 7 juni.

Vill du förverkliga en vävidé? Vill du utforska linets möjligheter? Sök slöjdresidenset Väv med lin i Rydal. En gång blommade linet i Viskans dalgång och lade grunden till det textila centrum som området är, än i dag.

Du som blir antagen till residenset får boende och resa, ett arvode på 16 000 kronor, material enligt önskemål och överenskommelse samt tillgång till Föreningen Internationellt Vävcenters vävateljé i det gamla spinneriet i Rydal, i Marks kommun, ungefär tre mil från Borås.

Vem kan söka?

Du som har djup kunskap om textil och vävning och som brinner för slöjdens material, tekniker och processer. Vi tar emot ansökningar från hela Sverige.

Publikt möte

I residenset ingår ett publikt möte där residenspersonen och människorna på den lokala platsen träffas. Det kan till exempel vara en publik presentation av det du skapar, att du berättar om din skapandeprocess eller att du visar tekniker du använder. Planeringen av det publika mötet sker i samråd med hemslöjdskonsulenten, Föreningen Internationellt Vävcenter och Rydals museum.

  • Föreningen Internationellt Vävcenter arrangerar välbesökta vävcaféer, ett sätt att redovisa projektet är på ett sådant vävcafé.
  • Under 2022 kommer föreningen vara med på VÄV22 i Halmstad, även där finns möjlighet att presentera projektet.

Residenset kommer att vara en del av Föreningen Internationellt Vävcenters medverkan i GIBCA Extended, som samlar det lokala och regionala konstlivet i Västra Götaland och är en förlängning av Göteborg International Biennial for Contemporary Art. Vi vill att du medverkar i ett GIBCA Extended-arrangemang av Art Center Sjuhärad, på Rydals museum den 3 oktober.
Läs mer om GIBCA Extended här...

Praktisk information

Period: Vecka 39–40 (måndag 27 september till och med söndag 10 oktober), alternativt vecka 38–39 (måndag 20 september till och med söndag 3 oktober). Vi ser gärna att du kommer på besök till platsen i god tid före själva residenset, för att vara förberedd och ha förutsättningarna klara när det väl är dags att kavla upp ärmarna.
Plats: Residensplatsen är Rydal, som ligger vid Viskans strand strax norr om Kinna, i Marks kommun i Västergötland. Med dess välbevarade brukssamhälleskaraktär är Rydal av riksintresse. I den gamla, vackra spinnfabriken ryms Marks kommuns museum och konferenscenter, Hantverksgruppen Akleja och många kreativa näringar och verksamheter, som Föreningen Internationellt Vävcenter.
Det här ingår: Vi betalar ut arvode på 16 000 kr, som arbetsstipendium. I residenset ingår också boende, resa, material enligt önskemål och överenskommelse, samt tillgång till Föreningen Internationellt Vävcenters vävateljé.
Boende: Vi erbjuder boende på Viskadalens folkhögskola som ligger ett par kilometer från det gamla spinneriet i Rydal. Här får residensdeltagaren enkelrum med toalett och handfat på rummet. Det finns kök för självhushållning och dusch i korridoren.
Vävateljé: Under residenset kommer Föreningen internationellt Vävcenter att vara din värd och föreningens vävateljé står till ditt förfogande. Även material ingår efter önskemål och överenskommelse. Det går att värma mat men inte laga mat i föreningens lokaler.
Ditt åtagande: Arbeta inom ramen för din egen ansökan, göra ett dagligt inspel på hemslöjdskonsulenternas Instagramkonto (hemslojdskonsulenterna_vgr) under residensvistelsen, göra en enkel dokumentation i text och bild, samt medverka i någon form av publikt möte som planeras i samarbete med arrangörerna och i GIBCA Extended-arrangemanget på Rydals museum den 3 oktober.

Om Föreningen Internationellt Vävcenter

Föreningen bildades 2017 och arbetar för att konsten och kunskapen om vävning, i alla dess former, ska bevaras och utvecklas för framtiden. I den vackra gamla spinneribygganden har föreningen sina lokaler och en stor vävateljé med ett flertal vävstolar i bredder från 80–150 cm. Det finns kontramarscher, trissvävstolar, Öxabäck och Glimåkra men också grindvävstolar, vävramar och bordsvävstolar.

Ansökan

Du söker, senast den 7 juni, via digitalt formulär som du hittar här…

I ansökan behöver du:

  • beskriva en projektidé, alltså på vilket sätt du vill förhålla dig till och angripa temat Väv med lin. Här ska också behov av material och typ av utrustning nämnas. Tekniken ska vara vävning.
  • beskriva din textila bakgrund och kunskapsnivå.
  • formulera på vilket sätt hemslöjdskonsulenten och Föreningen Internationellt Vävcenter kan stödja dig under residensperioden

Besked om antagning kommer i slutet av juni.

Urval

Urval sker genom en referensgrupp bestående av professionella utövare inom området, representanter från relevanta organisationer, samt hemslöjdskonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling. Ansökningar från slöjdare verksamma i Västra Götaland prioriteras i urvalet.

Utvärdering

Senast 14 dagar efter avslutat residens ska residenskonstnären lämna in en kort rapport till Förvaltningen för kulturutveckling. Den ska innehålla en redogörelse av residensets betydelse för utövaren samt gärna någon bild eller videoklipp. Utvärderingen skickas till jonatan.p.malm@vgregion.se

Kontakt

För frågor om residenset kontakta hemslöjdskonsulent Jonatan Malm på e-post: jonatan.p.malm@vgregion.se

Slöjdresidenset arrangeras av Förvaltningen för Kulturutveckling och Föreningen Internationellt Vävcenter.

Senast uppdaterad: 2021-08-25 14:34