Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Utlysning: Slöjdresidens på Luftslottet 2022

Är du slöjdare? Eller kanske konstnär inom ett annat fält, som använder slöjdens material, tekniker eller tankar? Tycker du om att utveckla idéer utanför boxen? Välkommen att söka vårt slöjdresidens i Luftslottets lokaler på Ågårdskvarn i Götene kommun! Residenset sker under åtta dagar i augusti och erbjuder boende, arbetsro och ett arvode på 8 000 kronor. Vi utlyser två platser och tar emot ansökningar från hela Norden. Sök senast 24 maj.

Mitt i den västgötska myllan ligger Ågårdskvarn, en samling hus som historiskt varit kvarn, mejeri och mjölnarbostad. Här hittar man föreningen Luftslottet, vars verksamhet är tvärkulturell med målet att vara en smältdegel för det som är okategoriserbart.

Luftslottets hjärta är Den Liverödska Wunderkammaren – ett brokigt museum över det extraordinära. Här finns plats för outsiderkonst, egensinniga samlingar, subkulturer och visionära tillstånd. I anslutning till museet finns även en intim scen och en liten gästbostad.

Under åtta dagar, 20–27 augusti, blir Luftslottet och Ågårdskvarn även platsen för ett slöjdresidens. De två antagna får boende, verkstadsplats och material att jobba med – både trä och textil. Initiativtagaren till Luftslottet, konstnären Jonas Liveröd, kan fungera som bollplank, tillsammans med hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland.
Läs mer om Luftslottet här...

Vem kan söka?

Du som arbetar med eller förkovrar dig inom slöjdens material, processer och tankevärld. Du kan vara baserad någonstans i Norden.

I ansökan beskriver du din projektidé, alltså på vilket sätt du vill använda veckan och vad du vill undersöka eller utveckla. Skriv också hur du vill använda dig av Luftslottet som plats och vision.

Residenset rymmer två deltagare och du kan söka själv eller tillsammans med en annan. Om du söker med en annan kan den personen vara rotad i andra fält än slöjdens.

Detta erbjuds du

  • En veckas boende i gästboendet på Luftslottet. Enkel standard men omåttligt fridfullt.
  • Arvode på 8 000 kronor + moms + resekostnader inom Norden
  • Möjlighet att arbeta med ditt projekt i ateljé eller utomhus
  • Tillgång till material efter tillgång och överenskommelse – tyg, trä med mera finns.
  • Jonas Liveröd samt hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland som bollplank

Ditt åtagande

  • Arbeta inom ramen för din egen ansökan
  • Göra ett dagligt inspel på hemslöjdskonsulenternas Instagram
  • I residenskonceptet ingår att medverka i någon form av publikt möte. Det kommer att ske i slutet av perioden. Det kan vara en enkel presentation av ditt arbete eller en workshop.
  • Vid residensets slut lämnas tre bilder som visar delar av din process, samt en halv A4-text där du beskriver din residensperiod.

Ansökan

Du ansöker senast 24 maj via digitalt formulär som du hittar här...

Slöjdresidenset arrangeras av hemslöjdskonsulenterna på Förvaltningen för Kulturutveckling i Västra Götalandsregionen i samarbete med Luftslottet, Götene.

Jonatan Malm

Länshemslöjdkons
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-05-04 10:29