Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

27/1 2024, Kurs i filmkritik

En tom biosalong med röda fåtöljer och ett draperi i guld.

Är du vår nästa stora filmkritiker? Gillar du att titta på och diskutera film, utvidga dina vyer och se film som utmanar? Tycker du om att skriva och skulle du i så fall vilja utveckla ditt skrivande om film? Vi söker dig i åldrarna 20–30 år för en filmkritikerkurs under våren där du ensam och i grupp kommer att titta på, skriva om, tycka till om samt diskutera film!

Vi vill gärna se en mångfald av röster som förmedlar kulturkritik i allmänhet och filmkritik i synnerhet. Vi anser att det offentliga samtalet då blir bredare, djupare, bättre, till och med roligare. Du kanske länge har funderat på eller varit intresserad av att skriva eller till och med har blivit publicerat någonstans? På filmkritikkursen kommer du att få inspirerande verktyg för att utveckla din analysförmåga rörande film och rörliga bilder.

 • När 27 januari, 14 februari, 28 februari, 13 mars, 23 mars, 10 april och 27 april våren 2024
 • Tid: Träffarna äger rum på onsdagskvällar och lördagseftermiddagar. 
 • Var: Viktoriahuset på Linnégatan 21 (samma byggnad som Hagabion), i Göteborg
 • Sista anmälningsdag: 20 november
 • Övrigt: Deltagare förväntas kunna medverka vid alla tillfällen. Däremellan bjuds deltagarna in till biobesök och förhandsvisningar av aktuella filmer.

Anmälan

Upplägg

Kursen är helt kostnadsfri och kommer att bestå av max 12 deltagare. Mellan januari och april träffas gruppen under totalt sju kurstillfällen. Träffarna äger rum på onsdagskvällar och lördagseftermiddagar. Deltagare förväntas kunna medverka vid alla tillfällen. Däremellan bjuds deltagarna in till biobesök och förhandsvisningar av aktuella filmer.

Handledare

Sonya Helgesson Ralevic är filmvetare och filmkritiker med mångårig erfarenhet av att skriva om film i olika former. Hon skriver regelbundet för Upsala Nya Tidning och Filmtidskriften FLM. Sonya har även skrivit för Nöjesguiden och haft en podcast om film – Eftertext.

Detta ingår:

 • Sju kurstillfällen tillsammans med handledare Sonya Helgesson Ralevic.
 • Ett antal biobesök/förhandsvisningar av aktuella filmer.
 • Studiematerial, främst i elektronisk form.
 • Möjlighet till individuell handledning kring ditt kreativa skrivande.
 • Möjlighet att få dina texter publicerade. I slutet av kursen kommer ett antal texter väljas ut för publicering i etablerad filmtidskrift.
 • Intyg efter avslutad, genomförd kurs.

Ansökan

Du som är bosatt i Västra Götalandsregionen, är 20–30 år, har skrivvana och är intresserad av att skriva om film är välkommen att söka en plats på kursen. Du behöver ha goda kunskaper i svenska och engelska, då delar av instuderingsmaterialet kommer att vara på engelska.
Sök senast den 20 november.

Vi vill också att du kompletterar din ansökan med ett arbetsprov som exempel på ditt skrivande och uttryck, en recension som du skrivit om en film eller annan kulturupplevelse, omfattning 2 000–3 000 tecken. Skicka ditt arbetsprov via e-post till: jens.isaksson@abf.se, även det senast 20 november.

Urval

Urval sker genom en projektgrupp bestående av konsulenter på Förvaltningen för kulturutveckling (Västra Götalandsregionen) och verksamhetsledare på ABF Göteborg. Förutom att de sökande måste uppfylla kriterierna som anges under rubriken ”SÖK” tittar urvalsgruppen på de sökandes uttryck, kunnande och engagemang. Du som sökande får besked via e-post i början på december 2023.

Utvärdering

En kort rapport ska lämnas till Förvaltningen för kulturutveckling senast 14 dagar efter avslutad kurs. Den ska innehålla en skriftlig redogörelse av kursens betydelse för utövaren.

Frågor

Om du har frågor om filmkritikerkursen kontakta Sanjin Pejkovic.

Kursen genomförs av Förvaltningen för Kulturutveckling, Västra Götalandsregionen och ABF Göteborg i samarbete med tidskriften Filmrutan. 

Sanjin Pejkovic

Konsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-10-12 13:20