Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kulturpolitiskt läge nationellt och regionalt | Kulturting 2021

Här hittar du programpunkter med både nationellt, regionalt och kommunalt perspektiv som alla belyser pandemins effekter på kulturlivet och om nystarten av detsamma. Här nedanför kan du ta del av alla programpunkter.

Kulturtings värdar inleder konferensen

Först i programmet på Kulturting var konferensens värdar, som resonerade kring syftet med Kulturting och kring förutsättningarna för en nystart. Vi fick träffa AnnaSara Perslow (C), rykande färsk styrelseordförande för Förvaltningen för kulturutveckling. Och Conny Brännberg (KD), som är ordförande för Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Samtalet modererades av konferenciern Amanda Termén.

Nystarten av kulturlivet ur ett statligt perspektiv

Kulturting gästades av kulturminister Amanda Lind (MP) som resonerade kring nystarten av kulturlivet utifrån ett statligt, nationellt perspektiv. Hon delade med sig av sina avsikter för regeringens fortsatta kulturpolitiska satsningar för en nystart av kulturlivet. 

Från kris till kraft - Återstart för kulturen

Linda Zachrisson, ansvarig utredare för kulturdepartementets rapport ”Från kris till kraft - Återstart för kulturen ”, gav oss en sammanfattande analys utifrån rapporten, som överlämnades till regeringen den 30 september 2021.

David Karlsson, Kulturtings kommentator och till vardags bokförläggare och kulturskribent, kommenterade förslagen i rapporten "Från kris till kraft - Återstart för kulturen". 

Så fri är konsten

Pelle Amberntsson, Myndigheten för kulturanalys ansvarige utredare för rapporten ”Så fri är konsten” (2021) gav oss en sammanfattning av rapportens slutsatser. Föredraget handlade om hur kulturpolitik kan stötta men inte styra kultur- och konstaktörer, utifrån ett regionalt och kommunalt perspektiv.

Här ser du även det efterföljande samtalet på ämnet, mellan Pelle Amberntsson och kommentatorn David Karlsson.

Hur mår det lokala kulturlivet?

Sara Vogel-Rödin, kulturchef i Åmåls kommun, och Juan Ochoa-Echevarria, kulturchef i Tranemo kommun i ett samtal tillsammans med konferencier Amanda Termén och kommentatorn David Karlsson. Samtalet handlade om vilka utmaningar man mött i det lokala kulturlivet under pandemin, och om hur de såg på nystarten av kulturlivet i sina respektive kommuner.

Västra Götalandsregionens kommande arbete med nystarten av kulturlivet

Vid konferensdagens slut fick vi lyssna till Katti Hoflin, kulturchef på Västra Götalandsregionen och Kerstin Alnebratt, förvaltningschef på Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling. De resonerade kring hur Västra Götalandsregionen jobbar nu och kan jobba framöver, för en hållbar nystart av regionens kulturliv.

* De samtal som Katti och Kerstin refererar till är de tillfällen under konferensen deltagarna fick diskutera kulturpolitik i våra digitala dialogrum.

* När Katti refererar till ”Myka” avses Myndigheten för kulturanalys programpunkt under Kulturting "Så fri är konsten", med Pelle Ambertsson.  

Slutreflektioner från Kulturtings värdar

AnnaSara Perslow (C), styrelseordförande för Förvaltningen för kulturutveckling, och Conny Brännberg (KD), ordförande för Västra Götalandsregionens kulturnämnd avrundar dagen.
De reflekterar kring vad de fått med sig från Kulturting 2021 och hur de vill arbeta med nystarten av regionens kulturliv framöver.

David Karlssons slutreflektioner

Kulturtings kommentator David Karlsson reflekterar över konferensens olika perspektiv kring kulturlivets framtid och pandemins effekter på den. David är bokförläggare, idéhistoriker och kulturskribent. Han var också sekreterare för kulturutredningen 2008 men hoppade av och skrev ”En kulturutredning: Pengar, konst och politik”.


Senast uppdaterad: 2021-10-27 14:45