Medverkande Kulturting 2021
Bland de många medverkande på Kulturting 2021 fanns poeter, professorer, kulturchefer, filosofer, VDs, kulturjournalister, analytiker, projektledare, kommunutvecklare, musiker, konstnärer och politiker från flera nivåer. Välkommen att titta närmre på dem här.
Berätta om en kulturupplevelse under pandemin?

Amanda Lind (MP), Kultur- och demokratiminister.
"Människor behöver kultur. Vi behöver upplevelser i våra liv. Jag fick möjlighet i höstas att besöka Ednan, det var Riksteatern på Orionteatern som spelade den föreställningen, och det var 50 personer i publiken. Och jag kände hur jag nästan började gråta av att bara sitta och få uppleva en föreställning igen, vad det betyder!"
/Ur podcasten Nyfiken på avsnitt 31 (2021-03-29)
Hur har dina förutsättningar som poet förändrats under pandemin?

Hanna Haag, scenpoet
"Som scenpoet har jag under pandemin lagt betydligt mer tid på textarbete än på scenisk framställning, av förklarliga skäl, då de fysiska scenrummen varit stängda för publik. De framträdanden som ändå kunnat genomföras har blivit i digital form och det som är det allra härligaste med spoken word och scenpoesi - nerven som uppstår i mötet mellan poeten och publiken i ett specifikt rum, just där och just då - gick delvis förlorad.
Men med digitaliseringen kom också en ökad tillgänglighet och lägre trösklar vilket jag ser som oerhört värdefullt för en konstform som scenpoesin - en konstform som fördomsfullt ses på som smal och svår (Vilket ju faktiskt inte alls är sant!)."
Kan du se några positiva effekter som pandemin haft på kulturlivet?

Lene Rachel Andersen, futurist, författare och filosof
"Pandemins positiva effekt på kulturlivet handlar nog mest om att resten av samhället, inte minst politikerna, förhoppningsvist börjar förstå att konst och kultur inte bara är `icing on the cake´, utan orsaken till att det finns ett samhälle. Konst och kultur skapar språk och symboler som gör att vi kan kommunicera om det som är viktigt och att samhället hänger ihop."
Hur har dina kulturvanor förändrats under pandemin?

Amanda Termén, vd Språng Kommunikation och moderator för Kulturting 2021
"Man kan nog säga att min kulturkonsumtion helt ebbat ut under pandemin och ersatts av naturkonsumtion. Vandring, paddling, kallbad. Men själen saknar ändå kultur, både att själv sjunga i kör och att gå på konserter och teater. Jag har redan hunnit boka in några revanscher sedan beslutet om slopade restriktioner kom."
Vilken har varit din största kulturupplevelse under pandemin?

Sara Vogel-Rödin, kulturchef i Åmåls kommun
"Det är svårt att välja bland de upplevelser som det faktiskt ändå har blivit men att följa Göteborgs filmfestival online var ju en höjdare, att gå på Pilgrimspop i de Dalsländska skogarna en annan och att förra helgen få omslutas av ljus och toner på BRUK 2021 det var en obeskrivlig upplevelse."
Vad har du saknat mest under pandemiåret, när kulturlivet förändrats så drastiskt?

Yvonne von Friedrichs, Professor i entreprenörskap vid Mittuniversitetet i Östersund
"Jag har saknat de mellanmänskliga relationerna in real life, att kunna få vara en del av en större publik, prassla med andra i teatersalongen, sjunga högt vid konserter och bli intellektuellt stimulerad av konstutställningar. Kort sagt, avsaknaden av att dela och ta del av andras känsloyttringar har varit utmanande."
Hur tror du att danskonsten har eller kommer att förändras efter pandemin?

Eyrun Thorhallsdottir, danskonsulent på Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling
"Jag tror att vi verkligen har saknat att uppleva danskonst, scenkonst live, att få sitta i en salong och uppleva något tillsammans. Jag tror därför att vi kommer att värdera danskonst och annan kultur mycket högre och förstå hur viktigt det är i våra liv."
Hur har dina kulturvanor förändrats under pandemin?

Per Hasselberg, konstnär och verksamhetsledare för Folkrörelsernas Konstfrämjande
"Mitt kulturliv har innehållit mer friluftsliv under pandemin. Vi har alla tvingats tänka om på olika sätt vilket är vad Konstfrämjandet arbetar med: - Konstens som ett sätt att tänka om samhället."
Vad har du saknat mest under pandemiåret, när kulturlivet förändrats så drastiskt?

Ann-Sofie Köping, högskolelektor och programsamordnare för Konst, kultur och ekonomi, Södertörns högskola
"När det gäller kulturlivet har jag framförallt saknat att kunna gå på konserter. Och att få sjunga tillsammans med andra. Jag har saknat den energi, lust och förundran som kulturen väcker bara genom att finnas, även om man inte alltid hinner ta del av så mycket. Men jag har läst mer böcker än på länge."
Vilka är dina förhoppningar för kulturlivet efter pandemin?

Charlotte Rydh, generalsekreterare för Giva Sverige
"Jag hoppas att den träda kulturen legat i under pandemin innebär att ett uppdämt behov av kreativitet med nya och gamla uttryck får ta plats, men också att avsaknaden av kultur innebär att människor som inte tagit del tidigare nu gör det. Och så hoppas jag innerligt att den skillnad vi kommer att uppleva när kulturen återvänder leder till att kulturens roll för oss, både för att vara människa och för samhället i stort, uppvärderas och synliggörs."
Vilken är den största upplevelsen inom kultur du haft under pandemin?

Julia Chronholm, Kulturprojektledare
"Att erfara att så mycket mer är möjligt än vi kanske först tror med hjälp av gemensamma krafter och lösningsorienterade, positiva viljor! Omställningen som krävdes för att genomföra kulturhelgen "Bottnafjorden glöder" är en sådan erfarenhet. Tack vare alla inblandades engagemang och vilja genomförde vi helgen helt digitalt."
Vad är dina förhoppningar om kulturlivet efter pandemin?

Medea Ekner, Museum specialist och curator
"Mina förhoppningar efter pandemin är att det fria och professionella kulturlivet får blomstra och växa efter en sluten och ansträngande tid. Likaså att kulturen använder sina erfarenheter från pandemin för att förstärka sin långsiktiga förmåga att hantera förändringar i en föränderlig tid och fortsätter utvecklas."
Vad ser du mest fram emot när kulturlivet kan öppna upp igen?

Ernesto Romero Escobar, konsulent för arrangörsutveckling
"Att få gå på events!!"
Berätta om en kulturupplevelse under pandemin?

Emelie Romland, Kommunutvecklare landsbygd/turism
"Kulturupplevelserna som småbarnsförälder under en pandemi har bestått av att vi har plöjt alla gamla barnfilmer både svenska och Disney som Alice i Underlandet och Snövit. Sedan har sommaren bjudit på härliga besök på våra kulturarvsbesöksmål som exempelvis Klevs hembygdsförening som är en del av Klevs Gästgiveri från 1600-talet. Att få fika, köpa godis i strut och ta del av historien i en sådan fantastisk miljö är minnen för livet."
Vad har du saknat mest under pandemiåret, när kulturlivet förändrats så drastiskt?

Charlin Svaner-DeLaCruz, Processledare inom kulturutveckling, Åmåls kommun
"Det jag saknat allra mest är människor, möten och den gemensamma kulturupplevelsen. Ett publikhav som jublar, applåderar och sjunger tillsammans på en livekonsert eller en biosalong som i samma ögonblick skrattar eller drar efter andan. Det är något magiskt med att träffas, uppleva, skapa och vara kreativ i samma rum som andra som det digitala aldrig kommer kunna ersätta."
Vilken är den största upplevelsen inom kultur du haft under pandemin?

Sanna Eskilsson Juhlin, Verksamhetschef Kultur och fritid, Härryda kommun
"Det som slagit mig under denna tid av omställning är den kreativa kraft som finns i att tillgängliggöra kultur på olika sätt. Att inte ställa in utan ställa om. Häftigt med digitala manifestationer som gjorts och där avsaknaden av mänskliga möten ändå varit gemensam. Kulturskolans dag är ett exempel på en häftig upplevelse där 1200 unga förenades över hela landet till Coldplays Viva la vida."
Vad är dina förhoppningar om kulturlivet efter pandemin?

Mahan Zirdehi, Kulturarrangör
"Mina förhoppningar är att se arrangörer ta över staden med alla sorts evenemang. Allt ifrån nattlivet i Göteborg, till dansfestivaler, och annat dylikt som människor kan delta i antingen som utövare eller åskådare. Hade gjort mig riktigt glad över att se kulturlivet andas in nytt liv till Göteborg eller snarare hela Sverige igen."
Vad ser du mest fram emot när kulturlivet kan öppna upp igen?

Björn Ohlén, Utvecklare Förvaltningen för kulturutveckling
"Kulturen har varit viktig och stark under pandemin men nu ser jag fram emot att få dela den med andra. Det är väl först då det blir kultur-liv?"
Vilken roll kommer kulturen att spela i samhällsutveckling framåt tror du?

Karin Lundmark, Konsulent Kultur och samhällsutveckling på Förvaltningen för kulturutveckling
"Om kulturen tar plats på flera arenor kan den spela en betydande roll både som en klarsynt röst i samhällsdebatten och bidra med kreativa lösningar på stora utmaningar vi står inför. Kulturens folkbildande funktion har också betydelse för utvecklingen av ett sunt samhälle med tänkande individer."
Kan du se några positiva effekter av pandemin på kulturlivet?

Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturförening.
"Att vår verksamhet klarat att snabbt ställa om under extrem press och uppfinna hjulet dag för dag under närmare två års tid, även om priset är en helt utsliten organisation. Att digitala evenemang kan nå och inspirera personer i och utanför branschen och ge en möjlighet att sprida positiva bilder av platserna där man verkar till personer som kanske aldrig fått upp ögonen för ens verksamhet. Att ha grundligt undersökt och därför kunnat komma fram till att digitaliseringshypen också är gravt överskattad i debatten för vår del och att vi, som det ser ut kommer att återgå till i stort sett enbart till ickedigital verksamhet. (I övrigt kan jag mest rada upp negativa effekter.)"
Vad har du saknat mest under pandemiåret, när kulturlivet förändrats så drastiskt?

Cathrine Berntsson, Avd. Chef Kultur- och fritidsförvaltningen Delta ~ Barn & Unga
"Det jag har saknat mest är att få vara med och göra arrangemang för barn och unga! Att få se barn och unga skapa och vara kreativa på scen är så berörande.
Applåderna, åh vad jag saknat dem! Jag har också saknat att få träffa mitt arbetslag fysiskt. Det är i mötet, det tredimensionella, som de skapas kreativitet och idéer. Då kan vi riktigt känna luften vibrera, det går inte i teams!"
Which is your greatest cultural experience during the pandemic?

Abid Hussain, Director, Diversity at Arts Council England
"Greatest cultural experience during the pandemic – Reconnecting with the written word! The pandemic has reminded me of the power of having more time to switch off from screens and devices and return to reading fiction and putting my MBA study textbooks away!"
Vad har du saknat mest under pandemiåret, när kulturlivet förändrats så drastiskt?

Mariah Ben Salem, VD Drivhuset Göteborg och Metodansvarig Drivhuset Norden
“Jag har saknat människor och möten i mellanrummen. Jag har märkt hur viktigt det sociala samspelet är och det är ofta i kulturlivet man hittar inspiration och kraft av andra. Det har jag saknat.”
Kan du se några positiva effekter av pandemin på samhällsutveckling?

Heiti Ernits, Doktorand vid forskningsinstitutet RISE
“Några positiva effekter? Kanske att tilliten till professionen stärks på vissa ställen, exempelvis mindre fokus på övervakning och kontroll. Människor tycks göra ett bra jobb trots att de jobbar hemma. Andra positiva effekter tror jag handlar om att sociala relationer uppvärderas. Man ser värdet i att mötas, att träffas, att umgås med sina kolleger och vänner.”
Vilket är det mest berörande digitala kulturevent du deltagit i det senaste året?

Katti Hoflin, Kulturchef Västra Götalandsregionen
"Side by side utan competition. Ni kan googla fram episka sekvenser."
Den 6 maj 2021 hölls en pressträff med Katti Hoflin och Conny Brännberg om covid-19:s inverkan på kulturen. Här kan du ta del av den i efterhand.
Hur har pandemin förändrat litteraturbranschen?

Therese Ytter, litteraturkonsulent på Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling
"På olika sätt skulle jag säga, för olika aktörer och branscher. Vad det gäller försäljningen av böcker och ljudböcker så har det ökat under pandemin. De stora vinnarna är abonnemangstjänsterna och internetbokhandeln medans den fysiska bokhandeln haft svårare och många boklådor har fått stänga. På många vis har pandemin bara snabbat på det som redan låg i loppet. Men för de litterära scenerna och rummen så har omställningen varit stor i övergången till de digitala formaten. Min förhoppning är att vi snart åter kan ses och prata litteratur, även om jag tror att hybridvarianterna kommer att finnas kvar."
Vad har du saknat mest under pandemiåret, när kulturlivet förändrats så drastiskt?

Tomas Kåberger, energiprofesser på Chalmers tekniska högskola
"Att få applådera tillsammans med andra! Jag trodde aldrag att jag skulle längta efter det. Men det var härligt häromveckan när möjligheten dök upp för första gången på ett år."
Vilken är den största kulturupplevelsen du haft under pandemin?

Mirja Wester, VD på Göteborg Film Festival
"Som kulturarrangör själv är det svårt att efter detta väldigt utmanande 1,5 året nämna någonting annat som toppar sitt egna arrangemang. Kanske framförallt för att man inte haft någon tid att konsumera så mkt annat, att utbudet varit begränsat men också för att jag är oerhört stolt för genomslaget och den gemensamma upplevelse det digitala Göteborg Film Festival 2021 lyckades bli."
I Tranemo fick ni snabbt ställa om kulturen under pandemin. Vad är du mest stolt över att ni gjorde?

"Utvecklat nya vägar av samverkan med föreningar och fria kulturaktörer, genom partnerskap har vi försökt bidra till att nå gemensamma mål. Ett relationsskapande arbetssätt som vi startade tidigare och som visade sig vara framgångsrikt under pandemin. Det handlar för oss om social hållbarhet och att lyfta både den idéburna och den professionella kulturen."
Vilken är den största upplevelsen inom kultur du haft under pandemin?

Annelie Högberg (S), ordförande i kultur och fritidsnämnden i Uddevalla och vice ordförande i styrelsen för Bohusläns museum
"För egen del har jag läst fler böcker och sett många filmer, en ganska lugn tillvaro på fritiden. När det gäller min roll som ordf i kultur och fritidsnämnden så har vi varit bra på snabba omställningar för att följa folkhälsomyndigheten ex biblioteket, digitala konserter och fler utomhusaktiviteter för våra barn och unga på våra fritidsgårdar. Museet har varit fantastiska på att erbjuda digitalt museum."
Vad ser du mest fram emot när kulturlivet kan öppna upp igen?

Jimmy Alm, poet och entreprenör.
"Mest ser jag fram emot publik på ishockey-matcher igen. Det är något väsentligt som går förlorat när läktarna är tomma. Jag längtar efter fler fysiska manifestationer av det mänskliga kollektivet."
Hur har pandemin påverkat dig som frilansande musiker?

Annelie Johansson, artist under namnet och alter egot Johnny, Johnny.
"Pandemin har ju på vissa sätt satt oss alla i samma båt - något jag nästan lite förbjudet tänker kan vara vettigt för att se vilka sårbarheter som finns i samhället och hur vi kan hjälpas åt i en kollektiv utsatthet. Jag tror att en gemensam kris kan förena oss, och jag hoppas att vi kan bli bättre medmänniskor för varann den lilla tid vi vandrar sida vid sida på jorden. I övrigt går det nästan inte att planera någonting framåt, så förutom färre spelningar har det blivit mer av att leva i nuet."
Hur har pandemin förändrat kulturpublikens vanor?

Johanna Hagerius, konsulent för publikutveckling på Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling.
"Ja, det är ju den stora knäckfrågan som så många försöker få svar på. Vad vi däremot vet är att väldigt många längtar efter att få sitta fysiskt tillsammans igen och dela upplevelsen med varandra. Det är något som är helt säkert."
Johanna och kollegorna på förvaltningens Centrum för publikutveckling -RePublik, har tagit fram Guide i publikutveckling. Det är ett praktiskt webbaserat planeringsverktyg som tagits fram i samarbete med den brittiska publikutvecklingsexperten Heather Maitland. Guiden ska vara ett handfast stöd för kulturinstitutioner i deras utvecklingsarbete med publikperspektiv. Här hittar du guiden.
Hur har dina kulturvanor förändrats under pandemin?

Linda Zachrisson, ledare för utredningen "Återstart för kulturen – återhämtning och utveckling efter coronapandemin”
"Jag har framförallt läst enormt mycket mer än jag brukar hinna med, upplevt flera stora omvälvande klassiker som 1984 och Döden i Venedig, men också hittat nya favoriter som Agota Kristof Den Stora Skrivboken! Jag har botaniserat i mängder av digital kultur - framförallt musik och film, men också digitala museivandringar och visningar, och deltagit i fascinerande internationella digitala samtal och seminarier.
Allra intensivast plöjde jag nya digitala uttryck i början av pandemin då jag befann mig i USA och ville förmedla svensk konst och kultur till alla där.
Det jag saknat allra mest är scenkonsten- jag har under hela mitt vuxna liv försökt ta del av teater, dans, cirkus och levande musik åtminstone ett par gånger i månaden..."
Vilka är dina förhoppningar om kulturlivet efter pandemin?

David Karlsson, bokförläggare och kulturskribent.
"Coronapandemin har påmint oss om hur viktig konsten – scenkonsten, musiken, litteraturen, bildkonsten – är för som individer och som samhälle. Förhoppningsvis går vi som samhälle stärkta ur den eländiga pandemin – lite klokare, lite försiktigare, lite mer eftertänksamma."
Vilken är den största upplevelsen inom kultur du haft under pandemin?

Pelle Amberntsson, utredare och analytiker på Myndigheten för kulturanalys
"Jag hade många fina läsupplevelser under 2020. Väggen av Marlen Haushofer var särskilt intressant (om än inte rolig). Samlade verk av Lydia Sandgren uppskattade jag också mycket."
Hur har du ställt om ditt kulturdeltagande under det senaste året?

Kerstin Alnebratt, förvaltningschef på Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling.
"Spotify, film i TV-soffan och digitala museer i all ära - det är ju fantastiskt vad man kunnat ta del av på nätet och läsa går ju alltid att göra. Men det var inte förrän jag i somras åter satt i en teatersalong som jag förstod hur mycket jag saknat den omedelbara närvaron."
Kan du se att pandemin haft några positiva effekter för publikutveckling?

Jenny Johannisson, utredare och ställföreträdande chef vid Myndigheten för kulturanalys. Även docent i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås.
"Det är ännu för tidigt att kunna uttala sig om pandemins såväl positiva som negativa effekter för publikutveckling. Men en positiv effekt skulle kanske kunna vara att ökningen av ett digitalt kulturutbud under pandemin bidragit till att fler kunnat ta del av utbudet oavsett var de bor i landet."
Vilka förhoppningar har du för kulturlivet efter pandemin?

Sara Törn, produktionschef på Vara Konserthus.
"Jag hoppas människor är mer ”sugna” på scenkonst än någonsin, kanske värdesätter vi en live-upplevelse ännu mer nu och vill uppleva genrer som vi tidigare inte prioriterade. Jag är det i alla fall!"
Vad ser du mest fram emot nu när kulturlivet kan öppna upp igen?

AnnaSara Perslow (C), styrelseordförande på Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling
"Under pandemin har jag insett hur mycket jag saknat de där sista sekunderna innan man tar klivet in i kulturen, in i upplevelsen. Längtan efter att bli berörd, att förlora sig. Längtan efter att stanna tiden - en liten stund."
Vad har du saknat mest under pandemiåret, när kulturlivet förändrats så drastiskt?

Conny Brännberg (KD), ordförande för Västra Götalandsregionens kulturnämnd
”Under pandemin har jag saknat den gemensamma upplevelsen i rummet. Att få bli berikad med kultur tillsammans med familj och vänner, att få samtala om det, lyssna på andras erfarenheter och dela tankar är så givande. Tacksam för allt det digitala, men ser fram emot öppna salonger. Åtskilliga gånger har jag konstaterat att kreativa personer i Västra Götaland har ställt upp och gjort så många goda insatser för att hålla kulturens låga brinnande. Stolt över kulturlivet i Västra Götaland! Vi ses på Kulturting 2021!”