Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Skogsklok

Texten "Skogsklok" tecknad

Skogens outnyttjade slöjd- och hantverkspotential: ett webbinarium om skog och slöjd hösten 2020.

Föredragshållare:

Eva-Lotta Hultén (moderator), Plockhugget
Mattias Lindholm
10:53 Göteborgs Naturhistoriska Museum
Helena Hansson 24:22 Högskolan för design och konst samt NFH
Joakim Lilja 40:20 Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland
Pella Thiel 56:00 koordinator för Naturens Rättigheter
Anna Johansson 1:10:20 Vistaholms Byggnadshantverk
 

Introduktion till Skogsklok – Joakim Lilja

Skogens potential – Anna JohanssonMänniskan och skogen – Eva-Lotta Hultén

Dags att omförhandla vår natursyn? – Pella Thiel

It´s now or Näver.Traditionell näverslöjd möter digital teknik – Emma Dahlqvist

Trädens mångfald – Mattias Lindholm

Det finns en outnyttjad potential som skogsbruket idag inte kan ta vara på – men vi kan! Vi träffas över gränserna för att utveckla nya sammanhang och möten. Välkommen till ett möte om skog och slöjdens material.

Förutsättningarna att utöva traditionell träslöjd i dagens Sverige är ganska svåra. Var är till exempel alla rotbenskonsoler, rotkorgar, laggkärl med band av grangrenar, rönnbarksaskar, bastrep, svallveds-skaft, feta furor, enekorgar, näver, hasselkorgar och så vidare? Kunskapen om dessa material och tekniker är så låg att det inte märks att den försvinner. Samtidigt utarmas skogen både på materialens mångfald och på biologisk mångfald genom intensivt skogsbruk

Presentation av medverkande:

Eva-Lotta Hultén:
Eva-Lotta Hultén är författare till två böcker om skog och skogsbruk och en av grundarna till företaget Plockhugget som arbetar med hållbart skogsbruk. Hon berättar varför vi behöver skaffa oss ett annat förhållningssätt till skogen och hur det kan se ut i praktiken.
evalottahulten.com 
www.plockhugget.se

Mattias Lindholm
Mattias Lindholm är intendent och naturvårdsbiolog på Naturhistoriska museet i Göteborg. Han undervisar även på Göteborgs universitet i skoglig naturvårdsbiologi och artkunskap.

Helena Hansson 
Designforskare på HDK-Valand som just nu studerar samdesign i lokala samhällens utvecklingsarbete. Helena kommer prata om hur slöjd i ett designperspektiv bygger gemenskaper, är hållbar, och kan fungera som en del av en kunskapsinfrastruktur.

Emma Dahlqvist
Emma Dahlqvist är textildesigner, konstnär och nävernörd bosatt och verksam i Östersund. I sitt arbete intresserar hon sig för vilka nya typer av material, kvalitéer och uttryck som kan uppstå när traditionell slöjdkunskap kombineras med digitala tekniker. Sedan 2013 har hon specialiserat sig på att undersöka björknävers potential som samtida designmaterial och gav 2019 ut boken Näver - fläta, tampa, vika på Natur & Kultur.
emmadahlqvist.se

Pella Thiel 
Systemkritisk aktivist och kulturell förändringsagent. Organiserar, skriver, pratar och utbildar i frågor som rör omställning i bred bemärkelse och intresserad av paradigmskiftande idéer som påverkar hur vi uppfattar oss själva och världen.
www.pellathiel.se

Anna Johansson
Trähantverkare, skogsägare och magister inom allmän kulturvård och lever med naturen i sitt yrke. 
Från restaureringar, rekonstruktioner och kunskapsförmedling till kvalitetssäkring utav hantverk. 
Driver Vistaholms Byggnadshantverk, utanför Falköping.
vistaholm.com 

Seminariet arrangerades av Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götalandsregionen, med stöd av Nämnden för hemslöjdsfrågor, som har medverkat vid finansiering av projektet.


Senast uppdaterad: 2021-10-07 15:36