Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Utlysning för slöjdare: Trådens residens

Vill du fördjupa din kunskap inom trådrelaterad slöjd och göra det mitt i naturen på Orust? Sök då detta residens! Det sker 23–30 september och har plats för två personer. Sök, som enskild slöjdare eller som duo, senast 8 juni.

Kunskapen att skapa en tråd som sedan förädlas vidare genom olika tekniker är kanske den mest universella av slöjdens alla skapandeprocesser. Den finns på hela jordklotet, även om fibern varierar med naturens förutsättningar och krav. Tråden värmer oss, skyler oss och gläder oss – i det egna görandet eller i mötet med en publik. Nu är det dags för trådarna att ta plats bland klippor och västkustkrokiga träd och runt dem väva vidare på förlorade och nyupptäckta relationer mellan människan och annan flora och fauna. 

I samarbete med nystartade Artist in Coexistence (AiC) på Orust söker vi nu slöjdare som på olika sätt vill ägna sig åt tråden – i form av spinning, stickning, bandvävning eller liknande. Ett residens hos AiC innebär att du arbetar i nära relation till platsen. Vi söker dig som är nyfiken på hur ett posthumanistiskt perspektiv kan berika din praktik men också på hur ditt arbete kan bidra till förändring i riktning mot en hållbar planetär samexistens. Läs mer om AiC på www.aic.earth 

Vem kan söka?  

Du som är verksam utövare inom slöjd eller annan materialbaserad konstform och intresserad av människans relation till naturen. Sökande som är folkbokförda i Västra Götaland prioriteras. 

Residens beviljas inte till sökande som studerar på mer än halvtid när beslut fattas eller under perioden som residenset avser. 

Residenset rymmer två deltagare som lever och verkar nära varandra, sök gärna som duo. 

Det här ingår i residenset 

Residensperiod: 23–30 september. Plats: Artist in Coexistence (AiC), Åsen, Orust Arbetsplats: Tillgång till arbetsplats i nyuppförd ateljé/verkstad. Åsen erbjuder även en stillsam plats i naturen för arbete och tanke. Logi: På loftet i ateljén finns sovplats för två personer. Dusch, bastu och tvättmaskin finns på området. Mat: Mat ingår ej. Enklare kök för egen matlagning finns. Resor: Ersättning för resor inom Västra Götaland utgår, efter överenskommelse. Om du anländer till Orust med kollektivtrafik ingår transport till och från bussterminal till AiC. Du har tillgång till cykel under residensperioden. Ersättning: Lön på 8 000 kr före skatt per person. Övrigt: Introduktion och möjlighet till visst processtöd med projektledarna på AiC. Förvaltningens konsulenter finns tillgängliga som bollplank och stöd. 

Ditt åtagande 

Arbeta inom ramen för din egen ansökan. Medverka i publikt möte i samband med GIBCA Extended (upplägg efter förmåga och egen önskan). Efter avslutat residens vill vi ha en enkel dokumentation i text och bild, samt tillåtelse att det kan användas både på AiC:s hemsida och av Förvaltningen för kulturutveckling. 

Ansökan  

Sök senast 8 juni via digitalt formulär som du hittar här... 

Urval och kriterier 

I urvalsgruppen ingår representanter från Förvaltningen för kulturutveckling och det fria kulturlivet. Urvalsgruppen tittar särskilt på de sökandes konstnärliga idé, hantverk, kunnande, engagemang och relevans. Vi strävar också efter bredd och representation i den antagna gruppen. Besked till de antagna lämnas per mejl. 

Kontakt 

Har du frågor kring residenset, kontakta hemslöjdskonsulent Jonatan Malm.

Jonatan Malm

Länshemslöjdskonsulent
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-05-12 15:33