Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Odling, skötsel och anläggning

Två elever tar hand om salladsodling i växthus med grävmaskin i bakgrunden

Är du intresserad av växter och nyfiken på odling?

I utgången Trädgårdsmästare lär du dig att odla i växthus och på friland på ett hållbart sätt. Allt ifrån grönsaker, frukt och bär till perenner, sommarblommor och exotiska växter. Du skördar och förädlar grönsaker till skolans restaurang och lär dig köra moderna maskiner med avancerad utrustning. Genom skötsel och utveckling av skolans parkområde lär du dig att beskära träd, lägga sten, designa och anlägga trädgårdar.

Under utbildningen så får du köra och hantera olika trädgårdsmaskiner exempelvis:

  • Olika typer av gräsklippare och grästrimmer
  • Lastmaskin
  • Kompaktlastare
  • Olika traktorer
  • Terrängfordon
  • Redskapsbärare för precisionsodling

Under utbildningen lär du dig att odla på olika sätt, i varierande miljöer som i växthus och plantskola. Du får även lära dig att odla både i liten och stor skala. I den här utgången är odlingen i fokus och du får på olika sätt lära dig att föröka växter både från frö, delning samt sticklingar. Detta innefattar inte bara prydnadsväxter och perenner utan även grönsaker frukter och bär. På skolan så har vi både en större frilandsodling och en mindre köksträdgård. Här får du vara med att planera, sköta och skörda grönsaker till skolans restaurang samt sommarblommor till försäljning. Du får även arbeta med olika beskärningstekniker så som att gallra bärbuskar samt spaljé- och häckbeskärning.

Efter utbildningen kan du exempelvis arbeta med grönsaksodling, på en plantskola eller inom grönyteskötsel inom parkmiljö.

Efter utbildningen kan du arbeta med grönsaksodling, på en plantskola eller inom grönyteskötsel inom parkmiljö. Du kan också läsa vidare till exempelvis trädgårdsarkitekt, trädgårdsingenjör eller plantskolist.

Ambassadörerna testar trädgårdmästare

Inriktning: Trädgård
Ansökningskod: 
NBTRA-SÖ


Senast uppdaterad: 2023-09-12 10:32