Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sedan den 18 mars bedrivs all utbildning på distans 
Här samlar vi vanliga frågor och svar kring distansundervisning och covid-19

Simulatorbaserad undervisning i körteknik

När eleverna har undervisats i körteknik för exempelvis traktor och skogsmaskin har de tidigare fått använda verkliga maskiner utomhus.

För att nå en smartare undervisning med mindre utsläpp, en tryggare
undervisningsmiljö och bättre resurser har vi nu börjat med simulatorbaserad undervisning i körteknik. Detta är ett av de projekt som Kompetenscentrum bedriver genom vår testmiljö SimGården. Istället för att enbart undervisa i verkliga maskiner, kompletterar vi nu med inomhusundervisning sittandes i verklighetsbaserade simulatorer som har all den moderna teknik en verklig maskin har. Detta innebär att vi kan erbjuda två former av utbildning och en elev får möjlighet att på ett tryggt och säkert sätt testa att köra en maskin. Förutom den redan nämnda klimatvinsten får eleverna också en större mängdträning eftersom man kan köra oftare och utan samma översikt av lärare, och det blir en ekonomisk vinst eftersom maskinerna inte slits ut. Våra elever blir också väldigt attraktiva för arbetsgivare den dagen de tar studenten eftersom de har fått en större kompetens.

Projektet drog igång 2015 och hösten 2017 finns det en simulatorhall på varje skola. 50 dieseldrivna lantbruks- och skogsmaskiner planeras att ersättas med simulatorer under projekttiden. I projektet ingår inköp av simulatorer för att stärka upp nuvarande simulatorpark och integrering av dessa undervisningen. Projektet görs som en del av Klimatklivet.

Medfinansiärer

Medfinansiärer
Naturvårdsverket (Klimatklivet)

Jörgen Holmén

Projektledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Peter Ågren

IKT-pedagog
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2018-07-16 09:04