Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sedan den 18 mars bedrivs all utbildning på distans 
Här samlar vi vanliga frågor och svar kring distansundervisning och covid-19

Beteendehantering för framtidens djurhållning

get

Beteendehantering med fokus på djurvälfärd är ett snabbt växande område både i och utanför Sverige.

I vårt djurhus på naturbruksskolan Sötåsen har vi arbetat med långsiktiga strategier för att förbättra djurhållningen. Ett exempel på det är hur vi klipper klövarna på våra getter. Tidigare har klippningens utformning baserats på vem som utför den, ibland har djurvårdarna jagat getterna för att därefter kunna hålla fast dem och klippa klövarna.

Inom testbädden har vi istället arbetat med en strategisk plan på hur det ska gå till genom att vi klipper samtidigt som geten äter, eller så lockar vi geten att själv vilja genomföra klippningen och komma till djurvårdaren genom godis. Det finns många fördelar med att göra på det här viset, dels så blir det mindre stressande för djuret och det blir en bättre djurvälfärd. I och med att djuret mår bättre minskar det också risken för djurskötaren att få sparkar eller liknande.

Getklippning är ett exempel av flera i testerna att arbeta med beteendehantering för djurvälfärd. Utöver detta har vi också arrangerat utbildningar i hur man kan arbeta med strategier i djurträningen. Projektet har även bidragit till en utveckling av gymnasieutbildningen och våra elever blir ännu bättre rustade inför ett framtida yrke inom branschen.

Senast uppdaterad: 2018-12-21 09:05