Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Svenska proteingrödor på matbordet

Det är många som väljer ett vegetariskt alternativ på tallriken och då är det viktigt att vi kan erbjuda ett svenskt, lokalproducerat vegetarisk alternativ.

För att möta efterfrågan, och skapa en framtida vegetarisk matråvara, har vi testat olika sätt att använda den svenska åkerbönan på. Bland annat har vi hittat möjligheter för bönan att finnas i hummus, potatisplättar och bröd. Vi har testodlingar av åkerbönan på naturbruksskolan Sötåsen. Där har vi undersökt avkastning, lämpligt skördetillfälle och hur vi transporterar bönorna till fabriken på bästa sätt.


Varför gör vi då detta? Jo, vi vill ha ännu fler svenskodlade bönor på de svenska matborden. Därför är en annan förväntan på projektet att sprida kunskapen om hur svenska proteingrödor kan användas som ett strålande inslag i matlagningen.

Projeket har avslutats och mynnat ut i ett fortsättningprojekt där vi arbetar tillsammans med forskare, livsmedelsproducenter och odlare för att tillsammans ta fram produkter gjorde av åkerböna som kan säljas kommersiellt på marknaden. Läs om det nya projektet här. 

Partners

RISE – Biovetenskap och material
https://www.ri.se/divisioner/rise-biovetenskap- och-material

Hans Nilsson

Gymnasielärare
Senast uppdaterad: 2019-10-08 14:09