Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Emelie och Lisa - våra nya elevambassadörer

Emelie Johansson och Lisa Mattsson är elevambassadörer för Västra Götalandsregionens naturbruksskolor under hösten 2019.

Under hösten och vintern kan du träffa våra elevambassadörer Lisa och Emelie på mässor, skolbesök och på öppet hus på våra skolor. Båda har precis tagit studenten från naturbruksprogrammet och finns nu till för dig som står inför gymnasievalet. Här berättar de om sin gymnasietid!

Emelie blev fadder till en kalv 
När det var dags att välja gymnasium stod valet mellan naturvetenskap och naturbruk. Det tog mig ända fram till sista valdagen att bestämma mig, men jag har aldrig ångrat att valet till slut föll på naturbruk.

Redan under första skolveckan hann jag lära känna både klassen och skolan. På dagarna hade vi lektioner blandat med lära-känna övningar och på kvällarna hade vi antingen aktiviteter med internatet eller hittade på något tillsammans med klassen. Det blev inte speciellt mycket sömn under första skolveckan, men vi hade väldigt roligt tillsammans. Snart kände jag mig så hemma i klassen och på internatet att jag längtade dit istället för att längta hem.

Snart efter skolstarten fick vi våra fadderkalvar, en kalv som vi tillsammans med en klasskompis skulle ta hand om lite extra och följa under det första året. Vi döpte vår kalv till Judith och efter det följde vi henne genom uppväxten och allt det som händer en ko under första året – ända fram tills hon blivit vuxen och själv skulle få en kalv. Även om jag inte längre är fadder till Judith har jag fortfarande koll på henne och att lämna henne vid studenten blir tråkigt, det blir ett litet band som bryts.

När jag tänker tillbaka på min gymnasietid så minns jag det som en otroligt rolig tid som gav mig härliga minnen och gjorde att jag utvecklades både inom lantbruk och som person.

Lisa provade på lantbruket i Holland
När vi fick frågan om att göra APL (arbetsplatsförlagt lärande) i Holland valde jag och två till i klassen att ta chansen. Att åka iväg och bo hos en annan familj och jobba på en gård utomlands är visserligen en chansning, men jag tänkte att ”det är bättre att prova än att ångra sig i efterhand”. Så under vårterminen i tvåan åkte vi ner till Holland tillsammans med en lärare. Efter några dagars studieresa tillsammans var det dags för oss att åka ut till våra gårdar där vi skulle göra praktik i tre veckor. Jag blev hämtad av en holländsk lärare från skolan som vi har utbyte med och skjutsad till gården och familjen jag skulle bo hos.

Att flytta in hos en annan familj var först lite märkligt men så snart vi började jobba ihop på gården släppte nervositeten. När man har samma intresse har man alltid någonting att prata om och därför gick det fort att komma in i gemenskapen där. Fördelen med att åka på utlands-APL genom skolan är att en lärare i förväg har haft kontakt med värdfamiljen och sett till att det är en bra arbetsplats. Skolan jobbar tillsammans med utvalda gårdar i olika länder i Europa, som oftast tagit emot elever på APL tidigare.

Även hemma i Sverige har jag fått prova på flera olika arbetsplatser genom våra APL-tillfällen. Visar man bara att man är intresserad och vill lära sig så blir man snabbt en del av arbetsplatsen och får massor av bra erfarenheter inför framtiden.


Senast uppdaterad: 2019-06-26 11:42