Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Livesänd inspirationsföreläsning: Modellodling på Angereds gård

Modellodlingen på Angereds Gård är en småskalig, ekologisk grönsaksodling vars mål är att producera mat och erbjuda utbildning. Sedan starten våren 2019 växer grönsaksodlingen fram enligt principerna för en Market Garden. Vi jobbar med fasta bäddar och enkla redskap, använder oss av tekniker för biointensiv odling och säsongsförlängning. Till odlingens förfogande står en ca 2500 kvm stor yta, tidigare använd som kalvhage. Under år 1 anlades 26 bäddar, 20×0.75m, samtidigt som vi satte upp bevattningssystem, byggde tvätt- och packstation, monterade två polytunnlar mm. Ca 35 olika sorters grönsaker odlades vilket resulterade i en skörd på 1300 kg. Under år 2 kommer vi att fortsätta att anlägga fler bäddar, etablera mer infrastruktur och odla ännu mer mat. Grönsakerna levereras utan mellanhänder till kommunala skolor och äldreboenden i närområdet.

Klara Hansson, Stadsbonde och projektledare, berättar tillsammans med Ebba Wilhelmsson, föräldravikarierande Stadsbonde, om uppbyggnaden och driften av Modellodlingen, en svensk Market Garden.

Martin Bae Pedersen, Jordbrukskoordinator på Stadsnära Odling/Fastighetskontoret, berättar om de möjligheter som finns till att odla på kommunens mark inom Göteborg. Från odlingslotter på några kvadratmeter via kommersiella odlingar på några hundra kvadratmeter till gårdsarrenden på många hektar.

Martin Berg, Planeringsledare Fastighetskontoret/Stadsnära Odling, berättar om hur Göteborg bygger ett ”ekosystem” för att underlätta för nya grönsaksodlare, från odlingslåda till hektar.

Modellodlingen – Första året och planer framåt är en del i Naturbruksförvaltningens publika inspirerande aktiviteter och utifrån begränsningarna som covid-19 ger så kommer vi till dig när du inte kan komma till oss! Hoppas du kan delta och få en extra trevlig lunch! Eventet är ett samarbete mellan Naturbruksförvaltningen och Fastighetskontoret Göteborgs Stad. Du anmäler dig via länken nedan och får då en kod för att ansluta till föreläsningen. Under eventet har du möjlighet att chatta in frågor live. Eventet är självklart kostnadsfritt.

https://regionkalender.vgregion.se/RegionKalender/main.nsf/viewEvents/ABF79EE39BE9BD37C12585610034E456?opendocument&preview=1

Följ gärna med i vad som händer under året på Instagram @Modellodlingen!

Föreläsningen är en del i ett Climate KIC-projekt som har till syfte att generera socialt och ekonomiskt värde med fokus på hållbart markanvändande i området stad-land.


Senast uppdaterad: 2020-05-11 16:14