Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Utbildning viktig för framtidens naturbruk

Några av dagens föreläsare: Claes Johansson, lantbrukare i Skara, Sofia Karlsson, ordförande LRF Västra Götaland, Julia Löfman, yrkesverksam inom lantbruk, Christopher Nilsson, rektor för Naturbruksförvaltningens vuxenutbildning och Anders Stålhand, utbildningsledare på Naturbruksförvaltningen.

Under tisdagen hölls en SYV-dag på vuxenutbildningscentrum Uddetorp i Skara med fokus på branschens framtid och behov av kompetens. Deltagarna bjöds på en inblick i hur det är att jobba inom skog, lantbruk, djur och trädgård - hur branschen ser ut år 2019 och vilka möjligheter till utbildning och arbetstillfällen som finns.

En av föreläsarna var Sofia Karlsson, ordförande för LRF Västra Götaland, som bjöd på en nulägesanalys och framtidsspaning inom skogs- och lantbruksområdet.

-        Branschen står inför många utmaningar men också många möjligheter. När man kliver in i en lantbruks- eller skogsmaskin kliver man in i ett högteknologiskt rum - fast med en mycket bättre utsikt än på en industri. Men när vi utvecklar högteknologisk utrustning måste vi också ha personer som kan hantera den, säger Sofia.

Inom både trädgårdsbranschen och hästnäringen är arbetsmarknaden på väg mot en förändring. Hästnäringen har tidigare präglats av mycket ideellt arbete där främst unga tjejer arbetat gratis i stallet mot att få rida. Nu kan man se en förändring där det ideella arbetet börjar försvinna och man har börjat kräva att få arbeta mot vita löner och under rättvisa villkor. Samtidigt ställer arbetsgivarna högre krav på utbildning och kompetens:

-        Arbetsgivare vill ha personer som inte bara kan ta hand om hästarna utan även klara sysslor som att köra traktor och sätta staket. Hästnäringen handlar också till stor del om eget företagande och då behöver man ha koll på sådant som ekonomi och lagar och regler, förklarar Margareta Bendroth, hästrådgivare på Hushållningssällskapet.

På liknande sätt är trädgårdsbranschen i förändring. Tidigare har den till stor del präglats av säsongsjobb, som visserligen fortfarande utgör en stor del av branschen, men nu ser man även att andra anställningsformer börjar dyka upp - kombinationer med andra sysslor under lågsäsong eller avtal om årsarbetstider där man är ledig med lön under vintermånaderna och jobbar desto mer under högsäsong. Även inom trädgård finns en stor efterfrågan på utbildad personal med rätt kompetens.

-        Utbildning och kompetens är helt avgörande för branschens framtid. En så simpel sak som att rensa ogräs kan vara jättesvårt om man inte vet vad man sysslar med, en tidig vårdag kan ogräs och perenner se ungefär likadana ut, hur ska man då veta vilka man ska plocka bort om man inte lärt sig att se skillnad på dem? säger Anders Stålhand, utbildningsledare på Naturbruksförvaltningen.

En av de yrkesverksamma som deltog och berättade om sitt yrke och sin arbetsplats var Julia Löfman, som är tidigare elev på Uddetorp och nu jobbar på en grisgård. Hon berättade om hur en vardag på en gård kan se ut och om arbetsmarknaden hon mött efter sin utbildning:

-        Jag hade flera jobberbjudanden när jag tog examen. Har man bara ett intresse för området och vill vara i branschen så finns det alltid jobb!


Senast uppdaterad: 2019-01-30 08:45