Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Maria Harjula - Heltidsmentor

En porträttbild av Maria Harjula som står framför en skolbyggnad.

Maria berättar om sitt arbete som heltidsmentor på Naturbruksskolan Sötåsen.

Berätta om ditt jobb. Vad gör du på dagarna? Vad har du för arbetsuppgifter?

Ingen dag är den andra lik när man jobbar som heltidsmentor. Många tror att man som heltidsmentor har ett läraruppdrag, men så är inte fallet. Många av arbetsuppgifterna går ut på att stötta, coacha och motivera eleverna och lösa problem som uppstår. Men man har även kontakt med vårdnadshavare och annan skolpersonal. Man är en spindel i nätet för eleven. Det är också viktigt att fånga upp saker som måste lyftas med EHT-teamet som stor frånvaro, dåligt mående eller andra viktiga delar i elevernas skolgång.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är den dagliga kontakten med alla ungdomar på skolan. Att se och hjälpa dem lyckas och utvecklas är det absolut bästa med att vara heltidsmentor.

Vilka utmaningar kan du möta i vardagen? Hur tar du dig förbi dem?

En stor utmaning i min roll är att hinna se alla elever fullt ut. Det är något jag arbetar fram metoder för hela tiden. Många av utmaningarna går att lösa genom att samtala med heltidsmentorer på de andra naturbruksskolorna. Vi kan bolla idéer och utmaningar med varandra och hitta lösningar på många problem. Sen har jag också ett stort stöd från personal och EHT-teamet här på skolan.

Vad driver dig i ditt yrke? Varför ville du börja jobba som heltidsmentor?

Jag brinner för arbetet med ungdomar, jag har engagerat mig i frågor som rör ungdomar och framför allt unga tjejer en längre tid i mitt ideella arbete med Tjejjouren Elina. Jag tycker att vuxna generellt är för dåliga på att lyssna på barn och ungdomar i dagens samhälle, så att få arbeta på en inspirerande arbetsplats där vi alla arbetar för ungdomens bästa passar mig perfekt.

Vad har du gjort tidigare? Vad har du för utbildning?

Tidigare har jag jobbat både med idrott och utbildningsutveckling på riksidrottsförbundets distrikt i Västra Götaland. Jag bestämde mig sedan för att läsa det socialpsykologiska programmet på högskolan i Skövde och fick därefter jobb på Sötåsen.

Vad gör du helst en ledig dag?

Då är jag helst med min familj eller ute i skogen med vår hund, om det går att kombinera de två är dagen fulländad. Det är inte alltid lätt med barn som närmar sig tonåren och helst inte hänger med föräldrarna en dag i skogen.


Senast uppdaterad: 2022-06-13 11:47