Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Smarta elnät

Det finns många sätt att spara energi på, men hur vet man egentligen vad som ger mest effekt och hur man kan planera sin energianvändning till att bli så smart som möjligt?

För att skapa förutsättningar för en smartare energianvändning har ett stort arbete med att kartlägga och följa upp energiförbrukningen på Naturbruksskolan Sötåsen gjorts. På anläggningen kommer all energi in via samma ingång och därför kan man mäta och spåra exakt vilken energi som använts till vad. Det finns också flera olika energikällor: både biogasanläggning och solceller vilket gör att man kan se hur stor del av energin som är egenproducerad och hur mycket som köps in.

När energin kartläggs kan man tydligt se hur energiförbrukningen fördelas över dygnet. På så sätt kan man identifiera enheter som drar onödigt mycket energi, planera förbrukningen på de olika faserna så att de blir jämnt belastade och även rent praktiskt se vilka förändringar som går att göra i vardagen för att använda energi på ett smartare sätt.

Kartläggningen gör det möjligt att arbeta vidare för en bättre energianvändning, till exempel genom fortsättningsprojektet ”Från solel till användare med minsta möjliga förlust”. 

Samarbetspartners

Kontakt

Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2019-06-20 11:05