Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

UAV-teknik inom växtodlingsbranschen

Idag ökar tillgängligheten på UAV-teknik i form av drönare snabbt, men trots teknikens potential är användningen inom lantbruket fortfarande liten.

I projektet har vi arbetat för ökad användning av UAV-teknik inom lantbruket genom att visa på vilka positiva effekter det kan ge. För att undersöka detta har vi genomfört testflygningar med drönare på olika växtodlingsfält. Dessa testflygningar genomfördes med olika kameror och resultatet jämfördes sedan med traditionella kvävesensorer och andra markmätningar.

Några av de vinster vi sett att ett ökat användande av ny digital teknik kan leda till är ökad lönsamhet och större miljöhänsyn genom minskat fossilberoende och mindre övergödsling. Målet med hela projektet har varit att få fler lantbrukare att använda sig av UAV- och sensorteknik genom att visa och berätta om de goda resultat användandet kan leda till.

Hans Nilsson

Gymnasielärare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Mats Söderström

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2019-06-20 11:05