Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Mekanisering av häststall

Stallhjälpreda

För att modernisera arbetet i häststallar provas just nu ny teknik som ska kunna avlasta den som arbetar i stallet. I samarbete med RISE – Research Institutes of Sweden testas och utvecklas en stallhjälpreda som ska kunna bära balar, vatten, foder och annat och följa den som arbetar i stallet. På så sätt är förhoppningen att göra arbetssituationen mindre fysiskt belastande och mer ergonomisk.

I arbetet i stallmiljö förekommer många tunga lyft och största delen av arbetet sker fortfarande manuellt. Mekaniseringen inom lantbruk har tagit stora steg de senaste åren men inom hästnäringen har utvecklingen i princip stått still. Hästnäringen brottas fortfarande med bristande arbetsmiljö och den största delen av arbetet utförs manuellt även på större anläggningar.

För att modernisera branschen driver vi projektet där vi tillsammans med RISE-Research Institutes of Sweden tagit fram och testar en stallhjälpreda som ska kunna avlasta den som arbetar i stallet. Modellen testas i stallmiljö för att kunna utvärdera hur tekniken kan användas och vidareutveckla den till något som på sikt kan bli ett arbetsverktyg på större hästanläggningar.  Förhoppningen är att bidra till utvecklingen inom branschen genom att ta fram nya sätt att modernisera stallarbetet på.  

Paula Bäckman

Områdeschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-09-07 09:22