Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nya grödor för bättre självförsörjning

Grönsaksodling

Det har den senaste tiden med blivit allt tydligare hur viktigt det är som land att kunna vara självförsörjande i större utsträckning. Därför påbörjades under odlingssäsongen 2020 ett test med att odla grödor som vanligtvis inte odlas storskaligt i Sverige. Odlingstesterna har fortsatt under odlingssäsongen 2021, för att få mer information kring vilka grödor som ger ett lyckat resultat och skulle kunna vara en framtida lokal råvara.

Projektets syfte är att lyfta den mångfald av grödor som finns och som även går att odla på våra breddgrader, samt att belysa vikten av självförsörjning. Demoodlingarna består av ett drygt tiotal olika grödor och projektet genomförs på Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda och på Naturbruksskolan Uddetorp i Skara. Några av de sorter som har odlats är kikärt, quinoa, linser och åkerböna.

Målet är dels att testa hur grödorna trivs och beter sig i vårt klimat men också att se vilken avkastning de ger. Vår förhoppning är att genom odlingarna kunna skapa nyfikenhet och inspirera andra till att prova att odla fler grödor än de traditionella. Demoodlingarna ger även våra elever och studerande en inblick i att det finns nya möjligheter i framtidens växtodling och skapar en ökad framtidstro på ett mer självförsörjande samhälle och land.

Se mer om uppföljningen av demonstrationsodlingarna 2021

Se mer om demonstrationsodlingarna under odlingssäsongen 2020

Hans Nilsson

Gymnasielärare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2021-11-16 14:19