Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Svenska åkerbönor från jord till bord

Åkerbönor

Fler vill byta ut köttet mot mer vegetarisk kost. Därför är det viktigt att det finns vegetariska proteinkällor som är både hälsosamma, miljövänliga och smakar bra.

Just nu jobbar vi med ett projekt där målet är att ta svenska åkerbönor från fält till konsument. Genom att utveckla produkter som har åkerbönor som huvudråvara ska åkerbönan göras mer tillgänglig på marknaden för konsumenter. Vid projektets slut är målet att minst två kommersiella produkter med åkerböna som bas tagits fram.

Genom att använda samma teknik som vid skörd av ärtor är det möjligt att skörda och efterbehandla färska åkerbönor. Vi har i tidigare projekt testodlat olika sorters bönor och kommit fram till vilka som passar för att odla i stor skala och tillverka livsmedelsprodukter av. Läs mer om det föregående projektet här.

För att lyckas ta den svenska åkerbönan från fält till konsument jobbar vi i en innovationsgrupp med kompetens från både odlare, forskare och livsmedelsproducenter. På så sätt täcker vi hela kedjan från jord till bord.

Hans Nilsson

Verksamhetsutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Partners

Toppfrys AB
Atria Scandinavia AB
RISE Research Institutes of Sweden
Baljväxtakademin

Finansiär

Projektet finansieras av Jordbruksverkets EIP-fond för innovationsprojekt inom jordbruks- trädgårds- och rennäringen.


Senast uppdaterad: 2021-09-07 09:18