Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Egenproducerat och värmebehandlat proteinfoder

bondbönor i en skål

Behovet av egenproducerat proteinfoder växer allt mer, och för att möta detta behov har vi börjat framställa vårt eget proteinfoder till våra mjölkkor.

Om projektet

Fodret består av åkerböna odlat utanför dörren, som sedan värmebehandlas i en rost som finns på gården. Allt genomförs på naturbruksskolan Sötåsen. Skolan har odlat ekologisk åkerböna under många år och har idag cirka 20 hektar odling. En mängd som innebär att gården kan försörja sina kor med eget foder. Högmjölkande kor får cirka tre kilo rostade bönor per ko och dag, både i fodermix och i kraftfoderstationer.

Fördelarna med att rosta sitt eget proteinfoder är många. En av dem är den miljömässiga vinsten att fodret blir lokalproducerat och därmed mindre fossilberoende genom kortare transportsträckor. En annan är den ökade lönsamheten inom mjölkproduktionen och en stärkt konkurrenskraft för mjölkproducenter.

Sammanfattning

PROJEKTNAMN

Egenproducerat och värmebehandlat proteinfoder

STATUS

Avslutat

VÅR ROLL I PROJEKTET

Projektpartner

PARTNERS

RISE - Research Institutes of Sweden

Hans Nilsson

Gymnasielärare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-05-18 08:46