Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Från solel till användare med minsta möjliga förlust

Hand som vilar på solceller med sol i bakgrunden

För att skapa nya möjligheter till klimatsmarta energilösningar testar vi just nu möjligheten att använda likström från egenproducerad energi. Projektet drivs i samarbete med forskningsinstitutet RISE.

Om projektet

Tidigare har vårt arbete kring energi handlat om att kartlägga och spåra energiförbrukningen för att ta reda på hur den kan bli mer ekonomisk och klimatsmart. Nu tar vi kunskapen vidare genom att göra försök med egenproducerad el och likström.

Därför har vi monterat solceller på ladugårdstaket på naturbruksskolan Sötåsen och med hjälp av dem testas möjligheten att använda likström till lantbruksanläggningens belysning. Det klassiska är att använda växelström, då det är den typen av ström som köps in från elnätet och som de flesta elektroniska enheter är anpassade för. Men eftersom solceller genererar likström så finns möjligheten att göra en besparing genom att inte omvandla elen och på så sätt undvika det spill som uppstår då den görs om. Det innebär att man kan använda elen från solcellerna med minsta möjliga förlust och sedan ställa om till växelström när det behövs.

Sammanfattning

PROJEKTNAMN

Från solel till användare med minsta möjliga förlust

STATUS

Avslutat

VÅR ROLL I PROJEKTET

Projektpartner

PARTNERS

RISE - Research Institutes of Sweden

Kent Karlsson

Verksamhetsutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-05-18 08:47