Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Modellodlingen

Drönarbild över småskalig grönsaksodling

Modellodlingen på Angereds Gård - En småskalig, ekologisk grönsaksodling vars mål är att producera mat och erbjuda utbildning.

 

 

 

Om projektet

Mellan våren 2019 och hösten 2021 har grönsaksodlingen byggts upp enligt principerna för en Market Garden. Arbetet i odlingen sker i fasta bäddar med enkla redskap och tekniker för biointensiv odling och säsongsförlängning. Odlingen består av en cirka 2500 kvm stor yta med 50 bäddar á 20×0.75 m, vilket under 2021 innebar en effektiv odlingsyta på 720 m². Infrastrukturen är uppbyggd av en plantskola, bevattningssystem, tvätt- och packstation och att varje säsong montera och flytta två temporära växthustunnlar. Omkring 35 olika sorters grönsaker har odlas vilket hittills resulterat i en skörd på 1300 kg år 2019, 2800 kg år 2020 samt 3200 kg år 2021. Grönsakerna har levererats utan mellanhänder till kommunala skolor, förskolor och äldreboenden i närområdet. Uppbyggnaden och arbetet med odlingen finns dokumenterat på Instagram @Modellodlingen.

Projektet Modellodlingen är ett av fyra fallstudier som genomförts i Göteborg kopplade till det treåriga EU-projektet SATURN (2019-2021). SATURN finansierades via EIT Climate-KIC och drevs av Göteborgs Stad i samarbete med städerna Trento och Birmingham. Här kan du läsa mer om EU-projektet SATURN. Naturbruksförvaltningen har haft 20% i projektet i form av exempelvis anläggning av dränering av odlingsytan, trimmining, gräsklippning, ogräsrensning och arrangemang av publika föreläsningar.

För att läsa mer om projektet Modellodlingen och ta del av exempelvis odlingsplaner, bäddschema, skörd, dokumenterad arbetstid kan du besöka Fastighetskontorets projektsida på Stadsnära odling. https://stadsnaraodling.goteborg.se/modellodling-pa-angereds-gard/

Grönsaksodling i Modellodlingen fortsätter 2022

Grundskoleförvaltningen anställer en pedagogisk stadsbonde på heltid som ska fortsätta att odla grönsaker till stadens skolor. Anställningen förväntas vara klar i februari.

I december 2021 vann Klara Hansson och Modellodlingen White Guides innovationspris ”100% cirkulär” vilket ger 6 månaders innovationsstöd att fortsätta utvecklingen av lokalproducerade grönsaker. För specifika frågor om projektet kontakta martin.berg @ fastighet.goteborg.se.

I december 2021 gav Klara Hansson en slutföreläsning med en summering av projektet Modellodlingen. Nedan är en inspelning av presentationen;

 

Sammanfattning

PROJEKTNAMN

Modellodlingen på Angereds gård

STATUS

Avslutat

VÅR ROLL I PROJEKTET

Projektpartner

SAMARBETSPARTNERS

Göteborgs stad - Fastighetskontoret

Jan Andersson

Utvecklingsledare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-05-18 08:56