Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Svenska proteingrödor på matbordet

Det är många som väljer ett vegetariskt alternativ på tallriken och då är det viktigt att vi kan erbjuda ett svenskt, lokalproducerat vegetarisk alternativ.

Om projektet

För att möta efterfrågan, och skapa en framtida vegetarisk matråvara, testar vi nu olika sätt att använda den svenska åkerbönan på. Bland annat har vi hittat möjligheter för bönan att finnas i hummus, potatisplättar och bröd. Vi har testodlingar av åkerbönan på naturbruksskolan Sötåsen. Där undersöker vi avkastning, lämpligt skördetillfälle och hur vi transporterar bönorna till fabriken på bästa sätt.
Varför gör vi då detta? Jo, vi vill ha ännu fler svenskodlade bönor på de svenska matborden. Därför är en annan förväntan på projektet att sprida kunskapen om hur svenska proteingrödor kan användas som ett strålande inslag i matlagningen.

Sammanfattning

PROJEKTNAMN

Svenska proteingrödor på matbordet

STATUS

Avslutat

VÅR ROLL I PROJEKTET

Projektpartner

SAMARBETSPARTNERS

RISE - Research Institutes of Sweden

Hans Nilsson

Gymnasielärare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-05-18 08:54