Gårdsbaserad produktion av fordonsgas med askfilterteknik

Biogas är en av de mest miljövänliga energikällorna vi har. Genom att röta gödsel och skörderester kan energin som finns i restströmmar tillvaratas. På så sätt kan lantbrukare nyttja resurser som redan finns på gården och samtidigt bidra till ett mer hållbart lantbruk. Om biogasen dessutom uppgraderas till fordonsgas kan den ersätta fossila drivmedel och då ge den största klimatnyttan.
Om projektet
Utmaningen med gårdsbaserad biogasproduktion är att det idag saknas konkurrenskraftiga tekniska lösningar som är möjliga att använda även på mindre anläggningar. Därför finns det en stor outnyttjad potential för att producera biogas från svenska lantbruk och ett behov av att utveckla teknik som gör det möjligt att producera fordonsgas i mindre skala. Tidigare forskning kring askfiltertekniken har visat god potential, både vad gäller uppnådd fordonskvalitet och att vara konkurrenskraftigt i lite skala.
På Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda finns en biogasanläggning där gödsel och skörderester från den egna gården rötas. Gården har ca 75 mjölkkor, 70 tackor och 40 suggor. Inom ramarna för detta projekt byggs en fullskalig askfilteranläggning med kapacitet att uppgradera hela eller delmängder av Sötåsens biogas till fordonsgaskvalitet. Utöver att förse Sötåsen med egenproducerad fordonsgas tjänar anläggningen ett syfte som test- och demoanläggning. Syftet är att både kunna testa den teknik som är relevant för en liten gårdsbaserad biogasanläggning och den som är relevant för en något större biogasanläggning. Ett annat syfte är också att demonstrera olika tanklösningar som möjliggör olika användningsområden för gasen, t.ex. tankning av egna fordon för husbehov eller försäljning av fordonsgas.
Projektmål
Projektet har som mål att ta fram system i två olika skalor, ett enkelt för uppgradering med askfilter och tanklösning som kan användas på mindre gårdsbaserade biogasanläggningar och ett med högre automationsgrad för större biogasanläggningar. En fullskalig askfilteranläggning av den högre automationsgraden ska byggas. Projektet har även som mål att bygga olika tanklösningar för att demonstrera hur fordonsgasen kan tankas och användas.
På lång sikt är förhoppningen att askfiltertekniken ska möjliggöra biogasuppgradering i liten skala och på så sätt bidra till att fler lantbrukare kan utnyttja de resurser som finns på den egna gården och bidra till ett mer klimatsmart lantbruk.
Milstolpar
• Våren 2022 är askfilteranläggningen färdigbyggd och driftsatt. Anläggningen har en produktionskapacitet på upp till 5 Nm^3 fordonsgas per timme och ett högtryckslager som rymmer 22 Nm^3 fordonsgas.
• Från och med sommaren 2022 kan personalen på Sötåsen självständigt köra askfilteranläggningen och tanka egna gasfordon.
• Fordonsgaskvaliteten når krav för kommersiell tankning.
• Ca 100 ton aska som använts under inledande tester av anläggningen återförs till skogsmark 7 september 2022.
Se filmen där Henrik Olsson, forskare på RISE, och Per Markusson, VD på Svensk Näringsåterföring förklarar hur hela processen fungerar.
Sammanfattning
PROJEKTNAMN
Gårdsbaserad produktion av fordonsgas med askfilterteknik
STATUS
Pågående
VÅR ROLL I PROJEKTET
Projektpartner
PROJEKTSTART
2019-11-29
VARAKTIGHET
4 år
SAMARBETSPARTNERS
RISE - Research Institutes of Sweden
Nordic Gas Solutions
FINANSIÄRER
Projektet finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling
