Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ett nytt recept för matsystemet - Mobilisering

Forskningen är tydlig, branschen är enig – matsystemet behöver transformeras för att bli hållbart för både människa och miljö. Nu öppnar möjligheten att vara med i en ny insats för innovation och hållbar omställning av matområdet. I fokus för satsningen är fem spetsområden med potential att radikalt förbättra matsystemet.

Om projektet

Sverige har stor potential att höja innovationsförmågan så att matsystemet bidrar till att vårda både miljön och människors hälsa, samtidigt som det försörjer oss med mat, jobb och livskvalitet.

– Behovet av förnyelse och innovation är så akut att det inte räcker att bara optimera dagens system. Vår satsning ska ge nyckelaktörer med radikalt nya idéer bättre förutsättningar att tillsammans experimentera och bygga kapacitet att transformera livsmedelsområdet, säger Jenny Sjöblom, ansvarig för satsningen på Vinnova.

Fem områden med stor potential har identifierats under den kartläggning som Vinnova gjort tillsammans med aktörer från olika delar av matsystemet under våren. De är:

  • Regenerativ, resilient och naturpositiv matproduktion
  • Proteinskiftet
  • Food tech för framtidens mat
  • Preventiv hälsa genom mat
  • Hållbara matvanor hos unga

Satsningen är uppdelad i olika steg, där det första ska möjliggöra för nyckelaktörer att mötas, bygga tillit och samverkan, skapa gemensamma mål och bygga kapacitet för att tillsammans transformera matsystemet. Det ska skapa förutsättningar för att under nästa år, 2023, kunna söka finansiering för långsiktiga innovationsmiljöer.

Naturbruksförvaltningen medverkar i projektet inom områdena Regenerativ, resilient och naturpositiv matproduktion (kontakt Karolina Bergström) samt Hållbara matvanor hos unga (kontakt Agneta Larsson). 

Sammanfattning

PROJEKTNAMN

Ett nytt recept för matsystemet - Mobilisering

STATUS

Pågående

VÅR ROLL I PROJEKTET

Projektpartner

PROJEKTSTART

VARAKTIGHET

10 månader

KOORDINATORER

WWF
Organic Sweden
Innovation Skåne
Livsmedelsakademin
Azote

FINANSIÄR

Vinnova

 

Agneta Larsson

Verksamhetsutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Karolina Bergström

Verksamhetsutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

Logotype för Agenda 2030 mål 2 Ingen hunger
Logotype för Agenda 2030 mål 3 Hälsa och välbefinnande
Logotype för Agenda 2030 mål 12 Hållbar konsumtion och produktion

Senast uppdaterad: 2022-12-22 15:04