Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nya grödor för bättre självförsörjning

Vy över en ett odlingsland med grödor där två arbetande händer syns

I Sverige pågår en mängd olika satsningar för att vi som land ska kunna vara självförsörjande i större utsträckning än tidigare. Detta har aktualiserats inte minst i samband med den globala pandemi som försvårade import och export av en rad varor och livsmedel under stora delar av 2020 och 2021.

Om projektet

Inom Naturbruksförvaltningen påbörjades redan under odlingssäsongen 2020 ett test med att odla grödor som vanligtvis inte odlas storskaligt i Sverige. Odlingstesterna fortsatte under odlingssäsongen 2021, för att få mer information kring vilka grödor som ger ett lyckat resultat och skulle kunna vara en framtida lokal råvara. Testerna har fortsatt under 2022.

Projektets syfte är att lyfta den mångfald av grödor som finns och som även går att odla på våra breddgrader, samt att belysa vikten av självförsörjning. Målet har hela tiden varit att testa hur grödorna trivs och beter sig i vårt klimat men också att se vilken avkastning de ger. Vår förhoppning är att genom odlingarna kunna skapa nyfikenhet och inspirera andra till att prova att odla fler grödor än de traditionella.

Demoodlingarna ger även våra elever och studerande en inblick i att det finns nya möjligheter i framtidens växtodling och skapar en ökad framtidstro på ett mer självförsörjande samhälle och land.

Demoodlingarna har under de första två åren bestått av ett drygt tiotal olika grödor. Första året genomfördes projektet på Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda och på Naturbruksskolan Uddetorp i Skara. Under 2021 fanns en testodling även på Angereds gård.

Under odlingsåret 2022 har anläggningarna på Sötåsen och Uddetorp koncentrerat sig på de fem grödor vi såg möjlighet att skala upp, både vad gäller i utbildningssyfte och i förhållande till vad anläggningarnas kök efterfrågar för grödor. Demoodlingen på Angereds gård har under 2022 fortsatt att vara en demonstrationsodling som testat en mångfald av grödor för att visa på möjligheter med nya grödor.

På Sötåsen och Uddetorp har vi under 2022 odlat gråärt, hirs, durra, vit emmer och sojaböna.

 

Se uppföljningen av demonstrationsodlingarna under odlingssäsongen 2021

 

Sammanfattning

PROJEKTNAMN

Nya grödor för bättre självförsörjning

STATUS

Pågående

VÅR ROLL I PROJEKTET

Projektägare

PROJEKTSTART

2020

VARAKTIGHET

3 år

SAMARBETSPARTNERS

Hushållningssällskapet Västra

Agneta Larsson

Verksamhetsutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

Logga för Agenda 2030 mål nummer 4 God utbildning för alla
Logga för Agenda 2030 mål nummer 12 Hållbar konsumtion och produktion
 

Senast uppdaterad: 2022-05-16 14:43