Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Market Gardener - Stadsodlare

Vill du odla ekologiska grönsaker till försäljning?

Utbildningen Market Gardener ger dig både  grundläggande (block 1) samt fördjupade (block 2) kunskaper i småskalig grönsaksodling: planering, etablering, sådd, skötsel, skörd och affärsutveckling. Under utbildningen får du chansen att både teoretiskt och praktiskt gå igenom säsongens alla odlingsmoment, med stöd i de senaste metoderna, materialen, verktygen och maskinerna.

Utbildningen fokuserar inledningsvis på grönsakens behov inom småskalig grönsaksodling där vi går igenom produktionsteknik inom området innan det övergår i ett större fokus på grönsaksodling till försäljning. I denna avslutande del ligger fokus på hur en ”Market Gardener” kan producera, både på friland och i enklare växthus, grönsaker direkt till kund och hur denna strategi kan utformas för att säkerställa en hållbar produktion i och nära staden.

På ca. 500–5000 kvadratmeter kan du bygga upp en lönsam och yteffektiv grönsaksodling med låga investeringskostnader och möjlighet till hel- eller deltidsförsörjning. De småskaliga ekologiska odlarna med nära kontakt till lokala kunder är en spännande del i utvecklingen av framtidens jordbruk. Kom med du också!

Utbildningen ges som distansutbildning i 50% studietakt och uppdelad i två utbildningsblock på vardera 300 poäng. Varje block innehåller 5 till 6 platsbundna träffar, om 2 till 4 sammanhängande dagar, fördelat under utbildningstiden. Utbildningen består även av arbetsplatsförlagt lärande (APL), vilket i detta fall motsvarar 2,5 veckors heltidsarbete ute i en odlingsverksamhet för vartdera utbildningsblock.

Du kan välja att söka hela utbildningspaketet om 600 poäng (300+300p) eller att söka utbildningsblocken var för sig. Beslut om nästkommande utbildningsstart tas under hösten 2020.

Du som studerande kommer under hela utbildningen att arbeta i vår digitala utbildningsplattform och behöver ha tillgång till en dator och internetuppkoppling.

Efter utbildningen kan du exempelvis starta eget företag samt starta eller utöka din egen odling.

Antagning sker till naturbruksförvaltningens vuxenutbildning i Västra Götalandsregionen, du som studerande kommer att ha din undervisning på vår anläggning Angereds Gård i Göteborg.

Läs mer om Angereds gård

Observera att utbildningen kan komma att förläggas på flera studieorter.

Utbildningen är ett samarbete med Göteborgs Stad som driver det treåriga projektet ”Modellodlingen” på Angereds Gård, läs mer här; https://stadsnaraodling.goteborg.se/modellodling-pa-angereds-gard/

Ämnesområde
Naturbruk
Kurskategori
Naturbruk
Studieform
Halvfart-distans
Kurser
  • Marken och växternas biologi (BIGMAN0)
  • Entreprenörskap och företagande (FÖRENT0)
  • Odling i växthus 1 (ODIODL01)
  • Trädgårdsodling - specialisering (TRRTRA00S3)
  • Trädgårdsodling - specialisering (TRRTRA00S4)
  • Trädgårdsodling – grönsaker, frukt och bär (TRRTRD0)

Kursstart: 2020-04-20
Kursslut: 2021-06-11

Utbildningsort: Angereds Gård i Göteborg

Praktik:
Ja, en del av utbildningen består av arbetsplatsförlagt lärande, sk. APL 

CSN:
Utbildningen är CSN-berättigad och kostnadsfri men du behöver få din utbildning beviljad av din hemkommun. Ansökan till hemkommunen gör du i samband med den vanliga ansökningen till våra utbildningar som sker via ALVIS som öppnar via utbildningssidan när den är sökbar.

Kurslitteratur:
Meddelas vid kursstart.

Kostnad:
Du bekostar själv din kurslitteratur och eventuella arbetskläder.

Betyg:
Betygsskalan har 5 godkända steg E, D, C, B och A och ett underkänt steg F

Notera:
Resekostnader och boende i samband med utbildningen står du själv för. Utbildningen kan komma att förläggas på flera studieorter.

Jan Anderson

Yrkeslärare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Vid frågor om antagningen

Naturbruksförvaltningens växel
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2020-10-26 15:46