Växtodling

Brinner du för lantbruk och vill ha en bred utbildning där du lär dig både teori och praktik från frö till skörd?
På yrkesutgången Växtodling lär du dig om allt du behöver veta om spannmål, vall och oljeväxter samt får möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom hållbar växtodlingsproduktion. Du lär dig också att underhålla och sköta alla maskiner som används i ett modernt lantbruk. Självklart får du också med dig grunderna i lantbruksdjur och lantbruksmaskiner.
Under utbildningens gång varvas praktik med teori. Stor del av växtodlingskurserna läggs på apl (arbetsplatsförlagt lärande) och vårt skoljordbruk där du får vara med på riktigt i ett modernt lantbruk. Under utbildningens gång får du möjlighet att läsa till behörighet för användning av växtskyddsmedel, fördjupa dig inom specialgrödor och lära dig om precisionsodling som exempelvis hur vi får rätt gödselgiva på rätt plats.
Du får vara med under växtodlingsåret från sådd till skörd och testa på att använda maskiner så som jordbearbetningsredskap, såmaskin, gödseltunna, skördetröska med mera. Maskinkörningen påbörjas i simulatorer för att sedan utföras i verkliga jordbruket, antingen på skoljordbruket eller ute på era apl-platser.
Vi lär oss de moment som berör växtodlingen från det att jorden bearbetas vidare till sådd och slutligen skörd. Vad kommer grödan användas, hur når vi bästa skörd och kvalité, vilka krav ställer djuren på oss som växtodlare och vilka krav ställer marknaden. Vi lär oss använda olika hjälpmedel som exempelvis vattenhaltsmätare, kvävemätare, jordprovtagning, växtodlingsprogram för att lära oss att planera odlingen av olika grödor samt andra digitala redskap.
Direkt efter utbildningen kan du arbeta som maskinförare på gårdar och försöksstationer. Men du kan också välja att läsa vidare till exempelvis driftledare, agrotekniker, lantmästare och agronom.
Ambassadörerna testar Växtodling
Inriktning: Lantbruk
Ansökningskod: NBLAN-SÖ