Tobias Andersson
Tobias Andersson försvarande sin avhandling "Diabetes and hypertension - entangled chronic conditions in primary care. Time trends and determinants for mortality and cardiovascular complications" fredagen den 16 april klockan 13:00, hörsal Arvid Carlsson och digitalt via Zoom, Medicinare gatan 3, Göteborg.
Avhandlingens titel: Diabetes and hypertension – entangled chronic conditions in primary care. Time trends and determinants for mortality and cardiovascular complications.
Datum: 16 april 2021
Om Tobias Andersson: Tobias Andersson disputerad till Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, Institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och distriktsläkare, Närhälsan Norrmalm vårdcentral, Skövde.
Kopplingar mellan inkomst och ursprungsland till risken för död, hjärtinfarkt och storke hos personer med typ 2 diabetes och högt blodtryck
I en ny avhandling från Sahlgrenska akademin undersöktes hur bland annat inkomst och ursprungsland är kopplade till risken för död, hjärtinfarkt och stroke hos personer med typ 2 diabetes och högt blodtryck. Dessa två tillstånd förekommer ofta tillsammans och behandlas vanligen inom primärvården.
Personer födda utom Europa hade lägre risk för förtida död jämfört med dem som var födda i Sverige medan personer födda i Finland hade högre risk för både död och hjärtinfarkt. Även inkomstnivån var kopplad till risk för komplikationer. Vid högt blodtryck var risken för förtida död fyra gånger högre och risken för hjärtinfarkt och stroke två gånger högre om man hade låg inkomst och samtidig diabetes, jämfört med om man hade hög inkomst och ingen diabetes. I Skaraborg minskade dödligheten vid typ 2 diabetes med 2% per år jämfört med befolkningen hos dem som insjuknat mellan 1991 och 2004. Högre nivå av proteinet C-peptid, som speglar insulinproduktionen i kroppen, var kopplat till ökad risk för död i hjärtkärlsjukdom samt död oavsett orsak.
Avhandlingen bygger på fyra registerbaserade observationsstudier från primärvården där personer med diabetes och högt blodtryck följts upp via Socialstyrelsens dödsorsaksregister och patientregister. Studie I och II utgick från Skaraborgs diabetesregister som inkluderar personer i Skaraborg som insjuknat i typ 2 diabetes mellan 1991 och 2004. I den första studien studerades dödsorsaker och trender i överdödlighet hos dessa personer jämfört med matchade kontroller från befolkningen i Skaraborg till och med 2014. I den andra studien, också med uppföljning till och med 2014, studerades kopplingen mellan C-peptid och risk för död och hjärtkärlsjukdom, hos personer yngre än 65 år som insjuknat i typ 2 diabetes mellan 1996 och 1998. I den tredje studien följdes personer i primärvård med högt blodtryck som registrerats mellan 2001 och 2008 i The Swedish Primary Care Cardiovascular Database (SPCCD) till och med 2012 för att undersöka sambandet mellan diabetes, utbildningsnivå och inkomst samt risk för död och hjärtkärlkomplikationer. I den fjärde studien undersöktes motsvarande samband mellan diabetes och födelseland samt risk för död och hjärtkärlkomplikationer.
Socioekonomiska faktorer och C-peptid skulle kunna användas för att identifiera personer med ökad risk för död och hjärtkärlkomplikationer vid diabetes och högt blodtryck. De skulle då kunna erbjudas mer intensivt omhändertagande för att minska deras risk för komplikationer.
Länk till avhandling: http://hdl.handle.net/2077/67335