Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

ST-läkare Mårten Segerkvist mottog pris för bästa poster på nordisk kongress

Frågeställningarna fokuserar på den ökade förskrivningen av protonpumpshämmare.

Projektet som ST-läkare Mårten Segerkvist startade upp under ”Grundläggande kurs i forsknings- och utvecklingsmetodik” på FoU-centrum i Skaraborg presenterades på nordisk kongress och utsågs till bästa poster!

Mårten Segerkvist jobbar på vårdcentralen Vilan i Skara för Bräcke Diakoni. Inför forskningsmetodikkursen, som alla ST-läkare i allmänmedicin går som en del i sin utbildning, behöver deltagarna hitta en forskningsfråga. Mårten valde att fokusera på frågeställningar kring den höga förskrivningen av protonpumshämmare i Sverige, som ökat markant sedan introduktionen år 1988. Läkemedlet Omeprazol tillhör denna läkemedelsgrupp och år 2014 låg det på fjärde plats i listan för de mest förskrivna läkemedlen i Sverige.

– Det här är något jag, och säkert många andra med mig, funderar över vid nästan varje receptförnyelsetid - vilket inte är underligt med tanke på att runt 10 % av befolkningen använder sig av protonpumpshämmare och det sällan tycks finnas en väldokumenterad behandlingsindikation eller plan. Jag ville också få mer fakta kring eventuella signaler från patienterna på komplikationer vid långvarig användning, berättar Mårten.

Under forskningsmetodikkursen ges stöd från FoU primärvårds disputerade handledare. Mårten och handledare Sofia Dalemo träffades kontinuerligt och tog projektet vidare till önskade svar på frågeställningar, vilka nu presenterats på den Nordiska Allmänläkarkongressen i Reykjavik på Island.

Text: Eva Almqvist


Utmärkelsen "kongressens bästa poster" överlämnas till Mårten Segerkvist av Emil L. Sigurdsson MD, PhD, Professor Chair of the Scientific Committee. Foto: Arnaldur Halldoórsson.

Läs mer:
Ta del av presenterade resultat via postern.

Ta del av projektbeskrivningen i FoU i VGR 

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:22