Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kvalitativ forskning i primärvård - tillämpbarhet, utmaningar, metodik och filosofi.

Onsdagen den 21/11 samlades ett 30tal personer med intresse för kvalitativ forskning i VGRs lokaler på Campus Nya varvet nere vid havet i Göteborg.

Under förmiddagen fick de förmånen att lyssna till tre prominenta gästföreläsare med lite olika inriktningar inom kvalitativ forskning, men med samma stora kunskap och entusiasm för ämnesområdet.

Stefan Bergman, professor i allmänmedicin talade om kvalitativ forskning och nyttan av att föra in den tillsammans med kvantitativ för att fördjupa kunskaper kring olika forskningsfrågor. Primärvården lämpar sig väl för detta.

Docent Anneli Ozanne fortsatte sedan med att fördjupa deltagarna inom innehållsanalysen, och visade på bland annat hur olika en och samma metod faktiskt kan tillämpas.

Sist ut var docent Hans Tulesius som är en av förgrundsfigurerna i Sverige för Grounded Theory. Hans gav både historik och lyfte på locket till denna metod som är den mest citerade metoden på google scholar inom kvalitativ forskning.

Sedan följde en spännande paneldialog där deltagarna tillsammans med åhörarna samtalade kring dagens ledord, övriga ideer, infall och tankesprång som kom fram.

Bland åhörarna fanns allahanda yrkeskategorier representerade, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, psykologer, läkare, sjuksköterskor, dietister och barnmorskor. En och annan FoU-ledare och chef fanns bland deltagana också.

Förmiddagen beskrevs bland annat av några deltagare som ”syregivande”.

Moderator för dagen var  FoU-chef Sven Kylén.

Eftermidagen vigdes åt workshops, där var och en av förmiddagens föreläsare höll ”masterclass” för speciellt intresserade deltagare.

På sena eftermiddagen tackade vi varandra för gott arbete och var rörande överens om att en fortsättning eller liknande dag är önskvärt i framtiden.

Stort tack till alla inblandade. Vi gjorde dagen fantastisk tillsammans!

Text: Carl Wikberg, Närhälsans enhet för allmänmedicin och Carin Sjöström-Greenwood, FoU primärvård

Docent Anneli Ozanne pratar om Innehållsanalys.
Docent Anneli Ozanne pratar om Innehållsanalys.
Fotograf: Carl Wikberg
Senast uppdaterad: 2018-11-29 09:57