Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet Hoppa till chatbot

Irene Svenningsson - Ny docent

Publicerad: Uppdaterad:

Sahlgrenska akademin har nu fått en ny docent; Irene Svenningsson som också är knuten till FoU primärvård Fyrbodal

Irene Svenningsson är sjuksköterska med specialistutbildning som distriktssköterska med specialområde diabetes. 

 

Irene har arbetat sedan 1985 inom primärvården inom olika positioner som distriktssköterska, diabetessköterska, biträdande verksamhetschef och vårdcentralschef. Har en stark drivkraft i att utveckla vården för att bättre tillvarata resurser och ge en bra vård

Hon Disputerade 2011 med avhandlingen ”Diabetes och fetma i primärvården – en livssituation med mer än fysiska dimensioner”. Avhandlingen visade att välmåendet hos patienter som har både diabetes och fetma är påverkat både psykiskt och fysiskt och detta påverkar förmågan att hantera sjukdomen i det dagliga livet. Även patientens möte med vården påverkas.

Efter disputationen har forskningen inriktats på psykisk ohälsa i primärvården och omhändertagandet av patienter med psykisk ohälsa.

Irene säger själv; "Jag har varit med i forskargruppen som har utvecklat funktionen Vårdsamordnare psykisk ohälsa i primärvården och även arbetat med implementering av funktionen i Västra Götalandsregionen samt utbildning av vårdsamordnare . Fortsättningsvis kommer min forskning att inriktas på psykisk ohälsa och omhändertagandet av denna patientgrupp samt fortsatt utveckling av vårdsamordnarfunktionen."

Länk till avhandlingen "Diabetes and obesity in primary health care - a good conition beyond physiological factors"

Irene är också  engagerad i att arbeta för att öka kliniska studier och kliniska prövningar i primärvård samt att utveckla nya arbetssätt och metoder i primärvården.

Publicerad: