Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

AntiStress-program, Integrativ rehabilitering vid stressrelaterad ohälsa

Ett forsknings- och innovationsprojekt med syfte att minska besvär hos kvinnor kopplade till stress.

Forskning & Innovation 2016-2019

Kan man minska besvär hos kvinnor som är kopplade till stress genom att kombinera kunskap som finns inom vården med forskningsbaserade komplementärmedicinska metoder, så kallad Integrativ vård? Den frågan ville FoU primärvård i Västra Götalandsregionen få svar på och svaret är; ja, den stressrelaterade ohälsan minskade hos kvinnorna. AntiStress-programmet gav verktyg som förändrade livsstilen, påverkade självkänslan och underlättade den långa vägen tillbaka till hälsa, välbefinnande och arbetsförmåga. Läs forskningsresultaten och länkar till vetenskaplig artikel och FoU-rapport.

Resultat

AntiStress-programmet visade att integrativ rehabilitering både individuellt och i grupp upplevdes som en helhetsinriktad rehabilitering och ser ut att vara framgångsfaktorer vid stressrelaterad ohälsa. Deltagarna beskriver en hjälp att komma ur ett långvarigt stressrelaterat tillstånd och en utveckling mentalt, kroppsligt och emotionellt. Deltagarna beskrev att förutom en stärkt självkänsla har de upplevt en inre resa mot personlig utveckling och harmoni i livet. Detta har i sin tur varit bra för läkningsprocessen, förmågan att hantera livspusslet i vardagen och att återgå i arbete. Egenvårsverktyget AntiStress Medveten andning som metod, beskrevs som en livlina genom sin 24-timmars tillgänglighet för att minska stress.

Vetenskaplig artikel
Arvidsdotter, T. Kylén, S., & Bäck-Pettersson, S. Experiences of Living with Stress-Related Exhaustion Disorder and Participating in a Tailor-Made AntiStress Program in Primar Care. Psychology 2019, 10, 1463-1484. https://doi.org/10.4236/psych.2019.1011096

AntiStress-program 2016-2019:
AntiStress-programmet, är en 10-veckors Integrativ rehabilitering som har pågått sedan hösten 2016. Till och med vårens kurser 2019 har 105 kvinnor deltagit i vår helhetsinriktade rehabilitering både individuellt och i grupp. Kvinnorna har varit sjukskrivna helt eller delvis för stressrelaterad ohälsa. Den systematiska utvärdering som sker efter varje genomförd 10-veckors kurs, visar på motsvarande resultat som beskrivs i den ursprungliga FoU-rapporten.

FoU-rapport 2018:1
Lokala FoU-rådet Fyrbodal AntiStress-program - integrativ rehabilitering vid stressrelaterad ohälsa Tina Arvidsdotter, Sven Kylén och Siv Bäck-Pettersson. FoU-rapport 2018:1 

AntiStress-programmet innehåller:

  • Arbetslivsinriktad rehabilitering i form av ett AntiStress-program för kvinnor som sökt privat eller offentlig primärvård för sina stressrelaterade besvär. Individuella behandlingar består av Interpersonell psykoterapi, IPT, integrerat med kroppsakupunktur i en och samma behandling. AntiStress skolan innehåller ett 10-veckorsprogram med arbetslivsinriktad rehabilitering i grupp. Deltagarna är helt eller delvis sjukskrivna. Egenvård för att minska stress AntiStress ljudfiler på 10 språk - finns som guidade övningar i medveten andning. Ljudfilerna är gratis och nedladdningsbara. Formatet är mp3, vilket fungerar väl i både mobil, surfplatta och dator.
  • Numera finns ljudfilerna också i AntiStress appen.

Ladda ner appen för Iphone och Ipad:

Ladda ner för Android i Google Play:

Senast uppdaterad: 2020-06-09 11:51