Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lena Bornhöft

Publicerad:

Lena Bornhöft försvarar sin avhandling Direct triaging to physioteherapist in primary care - developmnet and evaluation of triage model den 3 maj 2019 klockan 09.00-12.00 i sal 2118, Hälsovetarbacken hus 2, Arvid Wallgrens Backe, Sahlgrenska Akademin, Institutionen för Neurovetenskap och Fysiologi, Göteborgs Universitet.

Avhandlingens titel: Direct triaging to physiotherapist in primary care - development and evaluation of a triage model.

Datum: 2019-05-03

Tid: 09:00-12:00

Opponent: docent Birgitta Grahn, institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds universitet, Lund.

Om Lena Bornhöft: Lena Bornhöft är legitimerad sjukgymnast och arbetar på Närhälsan Torslanda rehabmottagning med placering Närhälsan Biskopsgårdens vårdcentral.

Patienter med besvär i muskler och leder är lika betjänta av att första tas om hand av en sjukgymnast som av en läkare när de söker hjälp på vårdcentral. Hälsoeffekten över tid tycks vara något bättre om patienten först kommer till fysioterapeut, visar ny forskning.

Syftet med Lena Bornhöfts avhandling var att undersöka effekterna av att triagera (sortera) patienter som söker vårdcentraler. Goda effekter fanns på tillgänglighet, effektivitet och arbetsmiljö samt lägre sjukvårdsutnyttjande fanns hos patienter med musuloskeletala besvär som triagerats direkt till fysioterapeuter. En randomiserad kontrollerad studie indikerade minst lika bra effekt på minskning av ohälsa över tid jämfört med första bedömning av läkare och att triagering till fysioterapeut är kostnadseffektiv ur både samhällets och sjukvårdens perspektiv.

Publicerad: