Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Johan Granlund disputerar 7 december 2018

Publicerad: Uppdaterad:

Avhandingens titel: Epidemiologiska studier på divertikelsjukdom i tjocktarmen

Tid: 7:e december 2018, kl 13.00

Plats: Karolinska Institutet, sal J3 11 Birger och Margareta Blombäck, Eugeniavägen 3, NKS, Solna

Opponent: Docent Eva Angenete, Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för kirurgi

Om Johan Grandlund: Johan Grandlund arbetar som läkare på Närhälsan vårdcentral i Lysekil. Han är doktorand vid medicinska institutionen på Karolinska Institutet. Johan Granlunds forskning handlar om divertikelsjukdom.

Divertikelsjukdom innebär förekomst av fickor (divertiklar) på tjocktarmen som kan bli inflammerade och orsaka problem. Tillståndet är mycket vanlig hos äldre människor, över hälften av de i 70-80-årsåldern drabbas. Det är betydligt vanligare i utvecklade länder och man tror att diet kan påverka risken att få sjukdomen. De flesta med tarmfickor får inga symtom men ifall de blir inflammerade (divertikulit) får man ont i buken och feber. Inflammationen kan spridas och leda till allvarliga komplikationer som förträngningar, onormala gångbildningar till andra intilliggande organ (som urinblåsa eller vagina) och till akut livshotande tillstånd om tjocktarmen brister.

Avhandlingen omfattar fyra epidemiologiska studier. Epidemiologi betyder läran om sjukdomars utbredning, orsak och påverkan i befolkningen. Studierna är baserade på de svenska befolkningsregister som håller en mycket hög internationell standard. Genom att länka samman registren via personnummer har vi fått ut anonyma data från Socialstyrelsen och Statistiska Centralbyrån där patienters inläggningar på sjukhus, behandlingar, samsjuklighet, dödlighet, utbildningsnivå, civilstånd och eventuella detaljer kring tvillingskap framgår.

Ta del av avhandlingen

Publicerad: