Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Karin Starzmann disputerade 9 februari 2018

Avhandlingens titel: The physician and the sickness certification.

Karin Starzmann avhandling stärker angelägenheten av att ett omtag i sjukskrivningsfrågan görs och visar att läkare tycker hanteringen är svår. Det har satsats stort på olika reformer och utbildning till läkare, men trots satsningarna är det svårt för dem att hantera sjukskrivningsfrågan. Karin Starzmann har i ett av sina fyra delarbeten studerat kvaliteten på 444 läkarintyg för sjukskrivning från tjugo vårdcentraler i Skaraborg. Hennes resultat visar att 56 procent av intygen vid symtomdiagnos (då patienter har symtom, men saknar sjukdomsdiagnos), hade brister. Andelen bristfälliga intyg för så kallade sjukdomsspecifika diagnoser var 44 procent.

Ett förslag till lösning, som framkommit i Karins arbete, är att speciella team eller sjukskrivningsläkare skulle ta hand om de längre sjukskrivningarna. Lösningen används i andra länder och på försök i Sverige. Det skulle enligt Karin Starzmann bidra till att kvalitetssäkra och legitimera en stundtals ifrågasatt försäkringsmodell.

Om Karin Starzmann:
Karin har en tjänst som specialist i allmänmedicin vid Närhälsan Tidan vårdcentral i Skövde. Hon är också ordföranden i Försäkringsmedicinskt forum Skaraborg, där primärvård och Skaraborgs Sjukhus, Försäkringskassa samt Arbetsförmedling samverkar. Forumet arbetar med att stödja och utveckla sjukskrivningsprocessen och med att utbilda läkare samt annan personal i försäkringsmedicin.

Forskningsarbetet: Avhandlingsarbetet har stöttats och finansierats med doktorandmedel från FoU-centrum Skaraborg, Lokala FoU-rådet Skaraborg och Skaraborgsinstitutet. Avhandlingen ges ut från Institutionen för medicin, avdelningen för Samhällsmedicin och folkhälsa. Göteborgs universitet.
Huvudhandledare: Kristina Bengtsson Boström.                    

Ta del av avhandlingen.

Ta del av pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Tid: den 9 februari, 2018, klockan 13.00. Plats: Hälsovetarbacken, Hus 2, lokal 2118, Göteborg.

Opponent: Professor senior Bengt Järvholm, Umeå Universitet.

Karin Starzmann
Karin Starzmann
Fotograf: Jan-Erik Lindkvist, Fotogruppen

 

Bild av avhandlingens omslag.

Avhandlingens omslag.

Senast uppdaterad: 2018-01-09 09:52